Gündem

ABD borsaları %3,06 oranında yüksedi

Dün ABD borsaları %3,06 oranında yükselen Nasdaq öncülüğünde günü pozitif tarafta tamamladı. Bu sabah ise finansallarını açıklayan Apple ve Amazon’un geleceğe yönelik zayıf bir projeksiyon çizmelerinin ardından vadelilerde Nasdaq satıcılı. Ancak Çin’de internet şirketlerine yönelik regülasyon baskısının azalabileceğine yönelik haberler, teknoloji hisselerinde ralliye (Hang Seng teknoloji endeksi %6 civarında alıcılı) neden olurken, Nasdaq vadelisindeki sert kayıpların da azalmasına katkı yapmış gözüküyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %2 – 2,5 arasında primli seyrediyor. Bu arada paritelerin bir miktar sakinleşmesi risk iştahı açısından olumlu. Avrupa vadelileri de pozitif tarafta seyrediyor. Kısa vadeli düzeltme dalgasında bulunan ve dün %0,94 oranında değer kaybeden BIST100 endeksi ise güne %0,5 civarında yükselişle başlayabilir ve açılışta dünkü kayıpların önemli bir kısmını telafi etmek isteyebilir. Günün geri kalanında ise endekste 2.400 – 2.450 arasında dalgalanma bekliyoruz. Ramazan Bayramı nedeniyle önümüzdeki haftanın ilk üç işlem gününde Borsa kapalı olacak.
 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


 

     

MAKROEKONOMİ

   

TCMB tarafından yılın ikinci Enflasyon Raporu yayınlandı. TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %23,2’den %42,8 (%38,7-%46,9 tahmin aralığı) seviyesine çekti. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2022 yıl sonu TÜFE beklentisi %46,4 idi.) TCMB, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %8,2’den %12,9 seviyesine çekerken (Orta noktası %12,9 olmak üzere %8,1-%17,7 tahmin aralığı), 2024 yıl sonu enflasyonunun ise %8,3’e (Orta noktası %8,3 olmak üzere %3,4-%13,2 tahmin aralığı) gerileyeceği tahmin edilmektedir.

  • TCMB enflasyon tahminlerinde belirgin güncellemeye rağmen mayıs ayında düşüş trendinin başlamasını beklemekte. Enflasyonda yıl içinde %70-%75 ile tepe noktasının görülmesini ve yılın son çeyreğinde baz etkisiyle belirgin düşüş olmasını beklemekte.

4 soruda Enflasyon Raporu’nu özetlemeye çalıştık.


Ayrıca yurt içindenisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi %1,1 oranında düşüşle 94,7’ye geriledi ve böylece Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Nisanda ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Alt endekslere bakıldığında, nisan ayında tüketici güven endeksi %7,3 ve reel kesim güven endeksi ise %0,5 azalırken, hizmet sektörü güven endeksi %3, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,9 ve inşaat sektörü güven endeksi ise %3 artmıştı.

ABD tarafındayılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi öncü verileri açıklandı. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde sınırlı büyüme beklentisine karşın sürpriz bir şekilde yıllıklandırılmış bazda %1,4 daraldı. Bu daralmada özellikle net ihracattaki düşüş ve stok yatırımlarındaki düşüş etkili oldu. Dikkat çekici olarak Hükümet harcamaları da belirgin şekilde geriledi fakat özellikle salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi ile özel tüketim büyümeye katkı vermeye devam etmekte. Sabit yatırımlar da arttı. Bundan sonraki süreçte Rusya ve Ukrayna krizinin etkileri, artan enflasyonist baskılar ve devam eden arz zinciri sıkıntıları nedeniyle bu yıl genelinde büyümenin yavaşlama sergilemesi ve geçtiğimiz senedeki %5,7 oranındaki büyümeye göre ılımlı seyretmesi beklenmekte. Bununla birlikte, sürpriz daralma verisine karşın Fed’in gelecek haftaki toplantısında artan enflasyonist baskılar nedeniyle 50 baz puanlık faiz artışına gitmesi bekleniyor. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise emtia fiyatlarındaki artışların etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %5’ten %5,2’ye yükselerek enflasyonist baskıların güçlendiğine işaret etti.

Ayrıca ABD’de 23 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, beklentilerle uyumlu olarak 184 bin kişi seviyesinden 180 bin kişi seviyesine geriledi, böylece düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu görünümün devam ettiğine işaret etti.

Ayrıca Almanya’da nisan ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %0,8 artışla beklentileri aşarken, yıllık ise %7,3’ten %7,4’e yükseldi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın enerji fiyatlarını artırmasıyla yıllık enerji ürünleri nisanda %35,3 artışla yine en fazla artış görülen ürün grubu olarak öne çıktı. Ayrıca yıllık bazda gıda fiyatları artışı %6,2’den %8,5’e yükseldi. 

Öte yandan, İsveç Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edildi. Banka, artan enflasyonist baskılar nedeniyle dün sürpriz bir şekilde politika faiz oranını 25 baz puan artışla %0,25 seviyesine yükseltti ve bu yıl için 2 veya 3 faiz artırımı daha olabileceği sinyali verdi. Ayrıca Banka, yılın ikinci yarısında varlık alımlarının hızının düşürülmesine de karar verildiğini bildirdi. Banka, şubat ayındaki toplantısında enflasyonist baskıların kısa süreli olacağını belirtmiş ve 2024 yılına kadar faiz artışı olmayacağına ilişkin sinyal vermişti. Son günlerde Banka üyelerinden gelen açıklamalar doğrultusunda ise piyasalarda beklenti, dünkü toplantıda herhangi bir değişiklik olmasa da önümüzdeki toplantılarda faiz artırımı gelebileceği yönündeydi. Ülkede mevcut durumda yıllık enflasyon %6 seviyelerinde seyrederek otuz yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Banka ise, daha sıkı para politikası ile enflasyonun 2023’te düşüş sergilemesini ve 2024’te ise %2’ye yakınsamasını bekliyor.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, mart ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör ile kişisel gelirler ve harcamalar verileri takip edilecek. Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE deflatör şubatta aylık %0,6 artarken, yıllık bazda 1982’den beri en yüksek seviye olan %6,4’e ulaşmıştı. Mart ayında TÜFE’nin de enerji fiyatlarındaki belirgin artışla yükselmeye devam ettiği görülmüştü. Şubatta kişisel harcamalar ise salgın kısıtlamalarındaki gevşemeye rağmen aylık %0,2 artarken, ücretlerdeki artışla kişisel gelirler %0,5 artmış fakat reel bazda iki veri de gerilemeye işaret etmişti. Martta ise yıllık bazda PCE deflatörün yükselişini sürdürerek %6,7’ye ulaşması bekleniyor. Martta kişisel harcamaların aylık %0,6 ve kişisel gelirlerin de %0,4 artışla yükselişlerini sürdürmesi beklenmekte.

Ayrıca ABD’de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi açıklanacak. Nisanda Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, Rusya ve Ukrayna savaşının enflasyonist beklentileri artırmasına rağmen 59,4’ten 65,7’ye yükselmişti. Alt endekslere bakıldığında, cari koşullar endeksi 67,2’den 68,1’e hafif yükselirken, beklentiler endeksi ise 54,3’ten 64,1’e belirgin şekilde yükselmişti. Öte yandan, tüketicilerin hem 1 yıl sonrası (%5,4) hem de uzun vadeli (%3) enflasyon beklentileri yatay seyretmişti.

Avrupa tarafında ise, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde ve TSİ 11’de Almanya’da yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri takip edilecek. Euro Bölgesi ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinde artan Omicron varyantı kaynaklı vakalar ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle çeyreklik bazda büyüme %2,2’den %0,3’e yavaşlamıştı. Almanya ekonomisi ise geçen yıl üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %1,7 büyümenin ardından son çeyrekte %0,3 daralmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise kısıtlamaların kaldırılması büyümeyi olumlu etkilerken, Rusya ve Ukrayna kaynaklı artan jeopolitik riskler ve başta enerji ve endüstriyel metaller olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışlar büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri belirginleştirmekte ki çoğu kurum Euro Bölgesi için büyüme tahminini düşürmekte. Bu yılın ilk çeyreğinde Euro Bölgesi ekonomisinin çeyreklik bazda %0,3 oranında büyümesi beklenirken, Almanya ekonomisinin ise %0,1 oranında oldukça sınırlı büyümesi bekleniyor.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de nisan ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin TÜFE, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın enerji piyasasına baskı yapmaya devam etmesinin de etkisiyle enerji grubundaki belirgin fiyat artışlarıyla aylık %2,4 artarken, yıllık ise %7,4  gerçekleşerek yükselişini sürdürmüştü. Nisan ayında ise TÜFE’nin aylık %1,8 artması ve yıllık ise %7,5’e yükselmesi bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 13.30’da Rusya Merkez Bankası faiz kararı bulunmakta. Rusya Merkez Bankası, 8 Nisan’da olağanüstü toplantıyla politika faizini 300 baz puan indirerek %17’ye çekmişti. Banka’nın karar metninde, alınan kararın ekonomideki risklerin yeniden dengelenmesini yansıttığı belirtilerek, önümüzdeki toplantılarda faiz oranını düşürmeye devam etme olasılığının bulunduğuna işaret edilmişti. Geçen hafta Rusya Merkez Bankası Başkanı da, bugünkü toplantıda politika faizini düşürmeyi değerlendireceklerini belirtmişti. Bu kapsamda, Banka’nın bugünkü toplantıda politika faizini 200 baz puan indirerek %15’e çekmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri yayınlanacak. TÜİK’in açıkladığı dış ticaret verileri öncesi Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici dış ticaret verilerine göre mart ayında ihracattaki artış devam ederek 22,7 milyar USD’ye, ithalat da enerji ithalatındaki yüksek seyrin devam etmesiyle 30,9 milyar USD’ye yükselmişti. Dış ticaret açığı ise aylık 7,9 milyar USD’den mart ayında 8,2 milyar USD’ye yükselmişti. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ihracat 231,9 milyar USD’den 235,6 milyar USD’ye, ithalat ise 289,8 milyar USD’den 297,1 milyar USD’ye yükselmişti ve dış ticaret açığı da 61,5 milyar USD’ye yükselmişti. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %19,8 artarken, artan enerji ithalatının etkisiyle ithalat %31 artmıştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı %73,4 olurken, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %95 olmuştu.

Ayrıca TSİ 11’de mart ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı verisi açıklanacak. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubat ayında aylık %20,3 artışla 1,54 milyon kişi seviyesine yükselirken, şubat aylarının tarihsel ortalamasının üzerinde gerçekleşmiş fakat salgın öncesi dönem olan Şubat 2020’deki 1,73 milyon kişinin altında kalmıştı. Yıllık bazda ise geçen yılın aynı ayında pandemi kısıtlamalarının etkili olmasıyla yıllık bazda %186,5 artış kaydetmişti. Öncü verisi olan DHMİ dış hat yolcu sayısı ise Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa rağmen olumlu seyrin sürdüğüne işaret etmekte. DHMİ verilerine göre martta dış hat yolcu sayısında aylık bazda %2, geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %70,4 oranında güçlü yıllık artış görülmüştü.

Bunun yanında, TSİ 10’da mart ayına ilişkin hizmet üretici fiyat endeksi verisi takip edilecek. Şubat ayında hizmet ÜFE aylık %3,78 artarken, yıllık ise %78,09’a ulaşmıştı. Alt gruplara bakıldığında şubatta aylık bazda en yüksek artışlar, ulaştırma ve depolama hizmetleri (%4,74) ve konaklama ve yiyecek hizmetlerinde (%4,15) görülürken, yıllık bazda en yüksek artışlar ise gayrimenkul hizmetleri (%190,51) ve ulaştırma ve depolama hizmetlerinde (%101,45) gözlenmişti.

Diğer yandan, TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mayıs-temmuz dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisi yayınlanacak.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Afyon Çimento (AFYON, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem karı yıllık %57,7 oranında azalarak 14,3mn TL’ye gerilemiştir. Şirket’in satış gelirleri yılın ilk çeyreğinde 104,1mn TL gerçekleşerek geçen senenin aynı dönemine göre %28,1 oranında artarken, FAVÖK’ü 18,9mn TL ile yıllık %32,3 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 0,6 puan iyileşerek 1Ç2022’de %18,2 olmuştur. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte 8,2mn TL net finansman gideri yazmıştır. Ayrıca yatırım faaliyetlerinden gelirlerin 1Ç2021’deki 27,5mn TL’den 1Ç2022’de 7,5mn TL’ye gerilemesi de dönem karının gerilemesinde önemli etken olmuştur.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem karı (konsolide) 189,7mn TL gerçekleşerek yıllık %44 oranında artış göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 200mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi yıllık %11,2 oranında artış göstererek 1Ç2022’de 123mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, net yatırım gelirleri aynı dönemler itibarıyla %151,2 oranında artarak 152,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Enerjisa (ENJSA, Sınırlı Negatif): Enerjisa’nın ana ortaklık net dönem karı 1Ç2022’de geçen yılın aynı döneminde göre %63,7 azalarak 193mn TL’ye gerilemiş ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 425mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %197,7 oranında artarak 17.531mn TL’ye (piyasa beklentisi: 11.894) yükselirken satışların maliyeti ise %254,9 oranında artarak 14812mn TL’ye ulaşmıştır. Buna bağlı olarak Şirket’in brüt karı da %58,5 artarak 2.719mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre %92,9 artarak 1.320mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyet gelirlerinden ise 345mn TL gider (1Ç21:91mn TL gider) kaydeden Şirket’in faaliyet karı %12,1’lik artışla 1.054mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de ilk çeyrekte 1.525mn TL (Beklenti 2.171mn TL) ile geçen yılın aynı dönemine göre %34,2 artmıştır (1Ç2021: 1.136mn TL). FAVÖK marjı ise 10,6 puan azalarak %8,7 olmuştur. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 767,4mn TL net finansman gideri yazmıştır. 94mn TL’lik vergi gideri sonrasında Şirket’in net dönem karı 193mn TL olmuştur.

Diğer yandan Şirket 2022 yılı hedeflerini yukarı yönlü revize etmiştir. Buna göre Enerjisa 2022 yılında faaliyet gelirlerinde yıllık bazda minimum %40 büyüme (önceki: minimum %30 büyüme) ve minimum 2,2 milyar TL baz alınan net kar (önceki: minimum 2 milyar TL) hedeflemektedir.

Galata Wind Enerji (GWIND, Pozitif): Şirket, 1Ç2022’de 182,2mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket sadece 7,8mn TL net dönem karı kaydetmişti. 1Ç2021’de 91mn TL olan Şirket’in satış gelirleri ise 2022 yılının birinci çeyreğinde yüksek elektrik satış fiyatlarına bağlı olarak %220 oranında artarak 290mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %40,2 oranında artarken, brüt kar da 60mn TL’den 247,2mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 19 puan artarak %85,2’ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %119 artışla 7,3mn TL’ye yükselirken, diğer faaliyetlerinden kur artışı kaynaklı 22,3mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 262,2mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de aynı dönemde %260 oranında artarak 256,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket, bu çeyrekte 33mn TL net finansman gideri yazmıştır. 47mn TL’lik vergi gideri sonrasında Şirketin 1Ç2022 net dönem karı 182,2mn TL olmuştur.

Tekfen Holding (TKFEN, Negatif): Tekfen 1Ç2022’de ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %74,4 oranında azalarak 105,4mn TL’ye gerilemiş ve hem ortalama piyasa beklentisi olan 725mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 882mn TL’nin oldukça altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada taahhüt grubunda 100mn TL’lik kar beklentimizin aksine 641mn TL’lik net dönem zararı kaydedilmesi etkili olmuştur. Taahhüt tarafında Şirket Suudi Arabistan’da devam eden Haradh Projesinin süresi işveren kaynaklı sebeplerle 2022 yılı sonuna kadar uzaması sonucu oluşan 60mn dolarlık 2022 yılına maliyet etkisi ilk çeyrek finansallarına zarar olarak yansıtılmıştır. Tekfen’in maliyet artışının işverenden talep edilmesine yönelik çalışmaları devam etmektedir. 
Tekfen’in konsolide satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, özellikle kimya grubu satış gelirlerindeki %195’lik artışın etkisiyle, %39,7 oranında artarak 5.296mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise taahhüt tarafı kaynaklı %59,1 oranında artış kaydetmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %53,8 oranında azalarak 300,7mn TL’ye gerilemiştir. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %51,6 oranında artarken, diğer faaliyetlerden de 183,3mn TL gider (1Ç2021’de 120,3mn TL gider) kaydedilmiştir. Ayrıca iştiraklerden 35mn TL gelir kaydedilirken, böylece faaliyet zararı 177,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2021’de 306,6mn TL net faaliyet karı kaydedilmişti. Tekfen’in yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 1Ç2022’de 141,3mn TL olurken, finansman tarafında 202,8mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 166,2mn TL olurken, 67,1mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 105,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tekfen’in taahhüt tarafında bakiye sipariş miktarı, projelerdeki ilerlemelere karşın, 2022 yılı başında Katar’da alınan projenin katkısıyla Aralık 2021 sonundaki 1.256mn dolardan Mart 2022 sonunda 1.411mn dolara yükselmiştir. Rusya’nın bakiye siparişlerdeki payı ise Mart sonu itibariyle %3 (44mn dolar) seviyesindedir. Ukrayna’da ise devam eden herhangi bir projesi bulunmamaktadır.
 
Turkcell (TCELL, Sınırlı Negatif): Turkcell’in 2022 yılı 1. çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 803mn TL ile hem 986mn TL’lik beklentimizin hem de 900mn TL olan piyasa beklentisinin bir miktar altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizden düşük gelmesi etkili olmuştur. 1Ç2021’de şirketin ana ortaklık net dönem karı 1.105mn TL idi. Şirketin 2022 1. çeyrek toplam hasılatı 2021 1. çeyreğe göre %36,7 artışla 10.695mn TL olmuştur. Bu artış temel olarak, genişleyen abone bazının yanı sıra, fiyat düzeltmeleri ve müşteriyi daha yüksek paketlere geçirme aksiyonlarının etkisiyle hızlanan ARPU büyümesi sayesinde artan Turkcell Türkiye gelirlerinden kaynaklanmıştır. Turkcell Uluslararası’nın güçlü katkısı, techfin işindeki devam eden momentum ve enerji işinin artan gelirleri de Grup’un birinci çeyrekteki gelir performansını desteklemiştir. Toplam maliyetler %36,1 artarken, brüt kar %38,1 artışla 3.117mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 0,3 puan artarak %29,1 olmuştur. 1Ç2022 operasyonel giderleri 2021’nin aynı dönemine göre %51,5 artmıştır. 1Ç2022’de diğer faaliyetlerden 1.494mn TL net gelir kaydedilmiştir. (1Ç2021’de 699mn TL net gelir kaydedilmişti.) Böylece, faaliyet karı 1Ç2021’deki 2.399mn TL’den 1Ç2022’de 3.767mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan Şirket’in 2022 yılı 1. çeyrek FAVÖK’ü 2021’nin aynı dönemine göre %30,1 artışla 4.302mn TL’ye ulaşmıştır. FAVÖK marjı ise 2 puanlık azaltışla %40,2 olarak gerçekleşmiştir. 299mn TL’lik net yatırım faaliyetlerinden gelir, 55mn TL’lik TFRS 9’a ilişkin gider ile 23mnTL’lik iştiraklerden zararlar sonrasında finansman öncesi faaliyet karı 3.987mn TL’yi göstermiştir. Şirketin 1Ç2022 net finansman giderleri 3.038mn TL olmuştur. 1Ç2021’deki net finansman gideri 921mn TL idi. 146mn TL’lik vergi gideri sonrası, ana ortaklık net dönem karı 1Ç2021’ye göre %27,3 azalarak 803mn TL olmuştur. Şirket 2022 beklentilerini korumuştur.

Türkiye Sigorta (TURSG, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem karı (konsolide) yıllık %8,5 oranında azalarak 306,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ortalama piyasa beklentisi ise 214mn TL kar idi. Türkiye Sigorta’nın genel teknik bölüm dengesi yıllık %3,6 oranında düşüş göstermiş ve 1Ç2022’de 329,8mn TL’ye gerilemiştir. Öte yandan, Şirket’in net yatırım gelirleri bu çeyrekte 96,9mn TL gerçekleşerek yıllık %13,8 oranında düşüş göstermiştir.
  
Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Türkiye ve Dünya’daki talep dikkate alınarak; 7 bin ton/yıl kapasiteli yeni bir teknik iplik tesisi yatırımına başlanılmasına karar verilmiştir. 45 milyon ABD Doları bütçeli yatırımın makine üreticileri ile yapılmakta olan görüşmeler neticesinde; 2024 yılı sonundan itibaren devreye alınması planlanmaktadır. Yatırım ile ilgili devlet teşviklerinden yararlanmak için gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): 28.04.2022 tarihinde İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ISGYO, Sınırlı Negatif) payları ile ilgili olarak 13,00-13,06 TL fiyat aralığından 197.899 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş GYO sermayesindeki Şirket payları %4,6 olmuştur.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 28.04.2022 tarihinde 66,65 TL – 67,35 TL fiyat aralığından (ortalama 67,15 TL) 220.000 adet pay geri almış ve Şirketin sahip olduğu ARCLK payları 61.197.922 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %9,0566)

BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS, Nötr): Şirket, pay geri alım programı kapsamında 28.04.2022 tarihinde 60.000 adet pay geri almış ve Şirketin sahip olduğu BIMAS payları 9.127.992 adete ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %1,5033)

Çimsa (CIMSA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in büyüme ve katma değerli ürün gamını genişletme hedefleri doğrultusunda mevcut CAC (Kalsiyum Alüminat Çimento) üretim kapasitesine ilave yatırım yapılması kararı alınmıştır. Bu çerçevede; Mersin Fabrikası’nda CAC (Kalsiyum Alüminat Çimento) tesisi kapasite artırımı için yatırım yapılmasına, yapılacak yatırım için 45mn USD bütçe ayrılmasına, yatırıma 2022 yılının ikinci çeyreğinde başlanılmasına karar verilmiş olup, yatırımın 2023 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Zorlu Enerji (ZOREN, Pozitif): Şirket 2022 yılı beklentilerini paylaşmıştır. Buna göre Şirket 2022 yılında 2.400 – 2.500 GWh üretimden elektrik satışı, 6.000 – 7.000 GWh ticari elektrik satışı ve 2.300 – 2.400 milyon Sm3 doğal gaz (taşınan dahil, dağıtılan) satışına istinaden 28-30 milyar TL satış geliri (2021 yılı 11,6 milyar TL idi) ve  5-6 milyar TL FAVÖK (2021 yılı 2,2 milyar TL idi) beklemektedir.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ticari kredilere ilişin sermaye yeterliliği hesaplamasında kullanılacak risk ağırlığı artırdı. Haberin detayı için tıklayınız…

Borsa İstanbul: Ana Pazar’da işlem görmekte olan Sanifoam Sünger Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ticaret unvanının Sanifoam Endüstri Ve Tüketim Ürünleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi olarak değişmesi nedeniyle, bülten adı Sanifoam Endüstri olarak değiştirilecektir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Çemtaş Çelik (CEMTS, Pozitif): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem karı 235mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Şirket 35mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %163,5 oranında büyüme göstererek 771mn TL’ye yükselirken, brüt kar 302mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 18,6 puan artışla %39,2’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler 1Ç2022’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %79 oranında artmış ve 30mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 22mn TL gelir elde edilmiştir. Böylece faaliyet karı 294mn TL olmuştur. İlgili dönemin FAVÖK’ü 279mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı 19,3 puan artışla %36,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2022’de yatırım faaliyetlerinden gelirler 10mn TL’yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 2mn TL’lik gider kaydedilmiştir. 67mn TL vergi gideri sonrası şirketin ilk çeyrek net dönem karı 235mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Ege Seramik (EGSER, Pozitif): Şirket’in 1Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı 109,3mn TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 42,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 1Ç2022’de 434,7mn TL olurken bu rakam geçen senenin aynı döneminde 170mn TL idi. Satışların maliyeti 1Ç2022’de 289mn TL olurken brüt kar bu dönemde 146mn TL’ye (1Ç2021:51mn TL) yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 3,5 puan artarak %33,6’e çıkmıştır. 2022 yılının birinci çeyreğinde Şirket’in operasyonel giderleri geçen seneye göre %90,8 artarak 43,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. 14mn TL’lik diğer faaliyetlerden gelir elde eden Şirket’in net faaliyet karı 117mn TL olarak açıklanmıştır. FAVÖK tarafında ise geçen yılın aynı döneminde 32mn TL kaydedilirken bu dönemde 108,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı 6,5 puan artarak %25,1’e yükselmiştir. Son olarak 21,1mn TL’lik vergi gideri sonrası 1Ç22’de Şirket’in ana ortaklık net dönem karı 109,3mn TL olmuştur.

Good-Year (GOODY, Nötr): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem karı 84mn TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki net dönem karı 71mn TL idi. Satış gelirleri 20222 yılı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %86,6 artarak 1.950mn TL’ye ulaşırken, brüt kar %52,4 yükselmiş ve 327mn TL olmuştur. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %65,9 artarak 140mn TL’ye yükselmiştir. 45mn TL’lik diğer faaliyetlerden net gelir ile birlikte faaliyet karı da 232mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde Şirket’in FAVÖK’ü ise geçen senenin aynı dönemine göre %47,8 artışla 216mn TL olmuştur. FAVÖK marjı da 2,9 puan azalışla %11,1’i göstermiştir. Finansman tarafında 130mn TL net gider kaydedilmiştir. 18mn TL net vergi gideri sonrası Şirketin net dönem karı 84mn TL olmuştur.

Teknosa (TKNSA, Pozitif): Şirket’in 1Ç2022’de net dönem karı bie önceki yılın aynı dönemindeki 2,4mn TL’den 58mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %94,6 oranında artarak 2.843mn TL’ye ulaşan Şirket’in brüt karı da %97,6 oranında artarak 496,8mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %102 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 48,6mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %129,4 oranında artarak 135,8mn TL’ye yükselmiştir. 69,5mn TL’lik net finansman gideri ve 15,4mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 58mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Yünsa Yünlü Sanayi (YUNSA, Pozitif): Şirket, 1Ç2022’de 54,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise 6,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri bu dönemde 225,7mn TL’ye yükselirken (1Ç21: 52mn TL), brüt kar 96,6mn TL (1Ç21:3mn TL) olmuştur. Brüt kar marjı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 37,8 puan artışla %42,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %152,7 artmış ve 20,7mn TL olmuştur. Böylece faaliyet karı bu dönemde 76,5mn olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2021’de ise Şirket 6,6mn TL faaliyet zararı açıklamıştı. Faaliyet kar marjı da  1Ç2022’de %33,8 olmuştur. Bu çeyrekte FAVÖK’ü 80mn TL olan Şirket,  5,7mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. Şirket’in 16mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 54,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
 
Naturelgaz Sanayi (NTGAZ): Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 17 adet fabrika için açmış olduğu, Doğalgaz (LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) veya CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz)) İhalesi için en iyi teklifin Şirket tarafından verildiği açıklanmış ve ihaleye konu 355.700.000 kWh enerji (33.430.451,13 Sm3) doğal gaz tedariki için Çaykur ile Şirket arasında sözleşme imzalanmıştır.

Polisan Holding (POLHO): Şirket’in bağlı ortaklıklarından Poliport Kimya San. ve Tic. A.Ş. tarafından Ağustos 2021’de başlatılan kuruyük iskelesinin 200 metrelik altyapı yatırımının tamamlandığı; AYGM, Kocaeli Liman Başkanlığı ve Dilovası Gümrük Müdürlüğü’nden alınan onaylar sonrası ilgili kısmın işletmeye alınıp gemi kabulüne başladığı açıklandı.
 

FAİZ PİYASALARI

 

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14’ten %14,02 seviyesine yükseldi. TCMB dün 41 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve BİST’te kotasyon yöntemiyle 3,9 milyar TL (%15,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 303 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,83 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,79-%2,89 bandında hareketin ardından %2,83 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -