Gündem

ABD borsaları dün kısmi toparlanma

Şahin Fed ile birlikte iki gün boyunca satışlarla karşılaşan ABD borsaları dün kısmi toparlanma gösterdi. S&P500 endeksi %0,43 yükseldi. Bu sabah ise vadelilerde yatay bir görüntü var. Benzer şekilde MSCI Asya Pasifik endeksinde de önemli bir değişim yok. Avrupa vadelileri ise alıcılı. Diğer yandan Dolar endeksi (DXY) 100 seviyesine yaklaşırken, stratejik rezervlerin serbest bırakılması ile ilgili haberler ve Çin’de kovid kısıtlamalarının etkisiyle Brent petrol fiyatı 100 Dolar’ın altına gerilemiş durumunda. Yukarı yönlü ivmesini koruyan BIST100’ün Avrupa vadelilerindeki görüntü ve petroldeki düşüşle birlikte güne %0,5 civarında yükselişle başlamasını ve güne içerisine de yükseliş eğilimini korumasını bekliyoruz.
 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içindemart ayına ilişkin Hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Hazine nakit dengesi mart ayında 40,6 milyar TL açık verdi. 12 aylık kümülatif nakit açığı 95 milyar TL’den 176,6 milyar TL’ye yükseldi. Faiz dışı denge ise mart ayında 17,1 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı fazla 9,7 milyar TL oldu. Alt detaylara bakıldığında gelirler aylık %32,5 gerilerken, giderler ise önceki aya göre faiz giderlerindeki %42,8 düşüşle aylık %2,3 arttı.

St. Louis Fed Başkanı Bullard, enflasyonla mücadele amacıyla mevcut Fed faizinin yaklaşık 300 baz puan artırılması gerektiğini belirterek, Fed’in, getiri eğrisinin gerisinde olduğunu belirtti. Ayrıca Bullard, ABD’de büyümenin yavaşlayacağını ancak ilk çeyrekte zayıf büyümeye ve Rusya ve Ukrayna krizine rağmen 2022 yılının %2,8 civarında büyümeyle tamamlanacağını ve işsizlik oranının ise bu yıl %3 seviyesine gerileyebileceğini öngördü.

ABD tarafında2 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 171 bin kişiden 166 bin kişi seviyesine geriledi ve böylece Kasım 1968’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Veri, sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret ederek Fed’in parasal sıkılaşma adımlarını destekleyici bir diğer istihdam piyasası verisi oldu. Ayrıca ABD’de iş gücü piyasasında ciddi şekilde uygun işçi bulma sıkıntısı devam ediyor, mevcut işçi sayısından yaklaşık 5 milyon daha fazla açık iş pozisyonu yani istihdam açığı bulunmakta ve bu durum ücretleri artırarak enflasyonun hızlanmasına neden olmakta.

ECB’nin mart ayı toplantısına ilişkin yayınlanan tutanaklarda ise, üyelerin parasal teşvikleri azaltmaya istekli oldukları gözlendi. Özellikle üyeler, mevcut yüksek enflasyon seviyesi ve bunun kalıcılığı dikkate alındığında, faiz oranlarının yükseltilmesi için koşulların karşılandığını veya karşılanmak üzere olduğunu savundular. Üyeler mart ayındaki toplantıda, daha fazla gevşetici yönde teşvik taahhüdünde bulunmadan üçüncü çeyrekte herhangi bir tarihte varlık alımlarını sona erdirme konusunda anlaşırken, bazı üyelerin ise yaz aylarında APP kapsamında net varlık alımları için açık bir şekilde kesin bitiş tarihi belirtmeleri, üçüncü çeyrekte olası bir faiz artırımının önünün açabileceğine işaret etti. Öte yandan, bazı üyeler ise Rusya ve Ukrayna krizi ve Rusya’ya yönelik Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların neden olduğu olağanüstü yüksek belirsizlik nedeniyle bekle ve gör yaklaşımı tercih ettikleri görüldü. Diğer yandan, bazı üyeler bölgede büyümenin muhtemelen pozitif kalacağını, bu nedenle stagflasyonun olası olmadığını savundular, bazı üyelerin ise Rusya ve Ukrayna krizi nedeniyle kısa vadede stagflasyon riskini tartıştıkları gözlendi. Bu kapsamda, tutanaklarda birçok üyenin artan enflasyonist baskılar nedeniyle para politikasının acilen normalleştirilmesini desteklemesi, ECB’nin, piyasalarda beklenenden daha şahin bir duruş sergileyebileceğine işaret etti.

Bunun yanında, Almanya’da şubat ayına ilişkin sanayi üretimi, aylık %0,2 düşüş beklentisine karşın %0,2 oranında hafif artış sergiledi, bununla birlikte ocak ayındaki aylık %1,4 seviyesindeki artışa göre önemli oranda yavaşladı. Sanayi üretiminde şubattaki yavaşlamada, devam eden arz darboğazları ve artan enerji ve ham madde fiyatları etkili oldu.

Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin perakende satışlar, Omicron varyantı kapsamında uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesinin etkisiyle aylık %0,3 artış sergiledi ve iç talebin seyrine yönelik olumlu sinyal verdi. Beklentiler ise, şubatta perakende satışların aylık %0,6 artması yönündeydi. Bunun yanında, Rusya ve Ukrayna krizinin yol açtığı belirsizliğin de etkisiyle Euro Bölgesi’nde enflasyonun yeni rekor seviyelere yükselişini sürdürmesi ve bu durumun, tüketicilerin satın alma gücü üzerinde baskı oluşturması ve tüketicilerin daha pahalı hale gelen enerji, konut kirası ve gıda fiyatları nedeniyle diğer harcamalarını kısmak zorunda kalmalarıyla perakende satışların önümüzdeki aylarda gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde bugün veri takvimine bakıldığında,

  • TCMB tarafından TSİ 10’da nisan ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak. Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi katılımcıları yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etmeyi sürdürürken, bir önceki ay sınırlı düşüş görülen 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde ise artışlar görülmüştü. Kur beklentilerinde artışlar gözlenmişti. Bu seneye ilişkin cari açık beklentisinde belirgin yükseliş gözlenirken, büyüme beklentisinin ise aşağı yönlü revize edildiği görülmüştü.
  • Ayrıca TSİ 10’da Ticaret Bakanlığı tarafından yılın ikinci çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi yayınlanacak.
  • Bunun yanında, TSİ 17’de mart ayına ilişkin DHMİ uçuş istatistikleri takip edilecek. DHMİ verilerine göre şubatta dış hat yolcu sayısı aylık bazda %2 düşerken, yıllık %149,2 artmıştı. İç hat yolcu sayısı aylık %3,9 artarken, yıllık artış hızı ise %40,3 olmuştu. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın dış hat yolcu sayısına ilk etkilerini görmemiz açısından veri önemli olacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ 

Koç Holding, Ford Otosan (KCHOL, FROTO, Nötr): Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Gururla ifade edebilirim ki Ford’un ilk elektrikli ticari modeli E-Transit’in ülkemizde Türk mühendisleri ve işçileri tarafından üretilmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından itibaren adım adım büyüyen sanayi hamlelerinden hepsinin topyekûn bir neticesidir” dedi. Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, “Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssü haline geleceğiz” diye konuştu. (Kaynak: AA)
 
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İUFM) projesi kapsamında devam etmekte olan Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na ait projenin Genel Müdürlük hizmet binası olarak kullanılması planlanan 52 katlı bloğunda yer alan 25.718 m² yerin 930 milyon TL + KDV’ye satın alınması hususunda Genel Müdürlük makamının yetkili kılındığını duyurmuştur.

15 Şubat 2022 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Borsa İstanbul: Yıldız Pazar’da işlem görmekte olan Escar Turizm Taşımacılık Ticaret Anonim Şirketi’nin ticaret unvanının Escar Filo Kiralama Hizmetleri Anonim Şirketi olarak değişmesi nedeniyle, bülten adı 08/04/2022 tarihinden itibaren ESCAR FILO olarak değiştirilecektir.

Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Suwen Tekstil ve Consus Enerji’nin halka arz başvurularını onayladı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

 

Escort Teknoloji Yatırım (ESCOM): Şirket’in bağlı ortaklığı Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş, Yönetim Kurulu’nun kararı ile Amerika Birleşik Devletleri’nde veri güvenliği alanında faaliyet gösteren DATANCHOR, INC. unvanlı şirkete hisseye dönüştürülebilir yatırım sözleşmesi çerçevesinde, 80bin USD tutarında yatırım yapmaya karar vermiştir.

Gezinomi (GZNMI): Şirket’in, merkezi Gaziemir/İzmir’de, toplam sermayesi 300mn TL olan, “Q Yatırım Bankası A.Ş.” unvanıyla kurulacak yatırım bankasına, beheri 1,00 TL değerinde, 30mn adet paya karşılık gelen 30mn TL sermayeyi nakden taahhüt ederek pay sahibi olunmasına karar verilmiştir. Q Yatırım Bankası A.Ş.’nin kuruluş izni için BDDK’ya başvuru yapılmış olup işlemler devam etmektedir. Taahhüt edilen tutarın ödemesi henüz gerçekleşmemiştir.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirket portföyünde yer alan Kocaeli’ndeki 15.170 m2 arsa üzerinde bulunan 18.200 m2 deponun 3.050 m2’lik depolama alanı “Vivense Teknoloji Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.”ye 1 seneliğine kiraya verilmiştir. Şirket, kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık 1,8mn TL+KDV gelir elde edeceğini açıklamıştır.
Ayrıca Şirket portföyünde yer alan Kocaeli’ndeki 7.037 m2 arsa üzerinde bulunan 7.931 m2’lik deponun 2.224 m2’lik depolama alanı “Aztek Teknoloji Ürünleri Ticaret A.Ş.”ye 1 seneliğine kiraya verilmiştir.  Şirket, kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık 1,1mn TL+KDV gelir elde edeceğini açıklamıştır.  
   
FAİZ PİYASALARI

 

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 35 milyar TL’lik (%14’ten, 5 gün vadeli) ve 50 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 303 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,60 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,55-%2,67 bandında hareketin ardından %2,66 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -