Gündem

Ağbaba:”Sebze ve bakliyat ürünleri asgari ücretlilerin sofrasında artık lüks oldu”

Ağbaba yazılı basın açıklamasında; “müjde ve tarihi zam olarak sunulan yüzde 50’lik asgari ücret zammı 2022’nin daha ikinci ayı dolmadan açlık sınırının altına düştü. Buda demek oluyor ki 2022 yılının geri kalan bölümünde asgari ücretli açlık sınırının altında yaşamaya devam edecek. Enflasyonun gelecek ay artan maliyetler dolayısıyla yüzde 60’ları bulacağını düşündüğümüzde sofradaki ürünler her ay azalmaya devam edecek. Türkiye’de artık gıdaya erişimin artan fiyatlar karşısında daha da zorlaşacağını göz önüne aldığımızda, dar gelirli yurttaşlar için ülkede gelecek aylarda açlık krizi ortaya çıkacaktır’’ dedi.

Kuru ekmeğin bir yıllık artış fiyatı asgari ücrete gelen zammı geride bıraktı.

Asgari ücrete 2022 yılı için verilen zam yüzde 50 zam geldi lakin TÜİK verilerine göre kuru ekmeğin fiyatı son bir yılda yüzde 62 arttı.  Kuru ekmeğin fiyat artışı asgari ücrete gelen yüzde 50’lik zamdan yüzde 12 daha fazla.2825 TL ile geçtiğimiz yılın Şubat ayında 403 adet ekmek alabilen bir asgari ücretli, 2022 yılının Şubat ayında 4253 TL asgari ücret ile 357 ekmek alabiliyor. Asgari ücrette yüzde 50’lik zamma rağmen asgari ücretlinin sofrasında 46 ekmek azalmış durumda.

4253 TL asgari ücretin 2825 TL asgari ücret karşısındaki alım gücü sadece ekmekle de sınırlı değil.

Son bir yıldaki bazı besin maddelerinin fiyat artışına baktığımızda; Domates yüzde 169,Sivri biber yüzde 133,Salatalık yüzde 150,Patates yüzde 152,Margarin yüzde 139,Mercimek yüzde 96,Nohut yüzde 120,Makarna yüzde 90,Tavuk yüzde 77,Un yüzde 77 ve Yumurta yüzde 66 arttı. Geçtiğimiz yılda göre asgari ücretlinin sofrasındaki kayıp; patateste 553 kilo, domateste 231 kilo, nohutta 89 kilo ve yumurtada ise 303 adet oldu. Asgari ücretli için değil et, artık sebze ve temel bakliyat ürünleri dahi artık lüks oldu.

Dünya’da en pahalı gıda ürünlerine sahip olan ilk 5 ülkeden biriyiz.

Nebati’nin yeni ekonomi modeli ile güya uçacaktık, kurdüşecek, yüksek faizden kurtulacak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlayacaktık. Lakin sonuç tam tersi oldu. Kur tekrar yükselmeye başladı, piyasa faizleri, uçtu ve enflasyon ise kontrolden çıktı. Kısacası Nebati’nin ya tutarsa modeli patlamış oldu. Türkiye yüzde 64’lük gıda enflasyonu ile dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip ilk 5 ülkeden biri oldu. Türkiye yüzde 63,3 gıda enflasyonuna sahip Zimbabveyidahi geri bırakarak; Venezüella, Lübnan, Kosova ve Surinam ile birlikte ilk 5 sırayı paylaştı.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -