Gündem

Artan hazine getirileri

Wall Street, dün gösterge 10 yıllık ABD Hazine getirisinin bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesinde üç yılın en yüksek seviyesine yaklaşması ile yatırımcıların kısa haftada riskten kaçınarak başlamasıyla sert düşüş gösterdi. Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de, teknoloji ve teknolojiye komşu hisse senetlerinin Nasdaq’ı %2,2 oranında aşağı çekmesiyle derin bir negatif bölgede kaldılar. Dünkü hareketlerde, FED’in yükseliş trendinden güç kaybetmeyen enflasyonla agresif bir şekilde mücadele etme sözü vermesi ve piyasa katılımcılarının büyük ölçüde önümüzdeki aylarda merkez bankasından bir dizi 50 baz puanlık faiz artırımı bekliyor olması ana etmen oldu. Bugün açıklanacak olan TÜFE verisinde yıllık bazda %8,5 artış göstermesini bekliyor, bu 1981’den bu yana en yüksek seviye olacak. Hazine getirilerinin ABD’nin enflasyon verileri öncesinde üç yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla, dolar endeksi 100’ün üzerine çıkarken , Asya hisseleri geriledi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,3 – Avustralya hisseleri %0,65 – Japonya’nın Nikkei hisse senedi endeksi %1,5 düştü. ABD faiz artışları konusunda piyasalar oldukça şahin ve yatırımcıları etkileyecek olanın sadece sıkılaştırma miktarı değil, hız olduğunu eklemekte fayda görmekteyiz. ABD gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi %2.8107 seviyesinden bulunmakta. Daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri ise %2.5242’ye ulaştı. ABD ham petrolü %0.85 artışla varil başına 95.09$’a, Brent petrol varil başına 99.18 dolara yükseldi. Ana etmen ise; OPEC’in , Rusya’nın petrol arzında yaşanacak kaybın diğer üreticiler tarafından yerine konmasının imkansız olduğunu belirtmesi oldu.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, 50 baz puanlık artırımın önümüzdeki toplantılarda tartışılmayı hak ettiğini, Yüksek fiyatların kalıcı olacağını düşünmediğini ancak bu yüksek fiyatların önceden düşündüğünden daha uzun süre var olmaya devam edeceklerini öngördüğünü belirten Evans, Fed’in kendisini buna göre yeniden konumlandırması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği temsilcileri ile Viyana’da bir araya gelen OPEC yetkilileri, uygulanan ve uygulanması planlanan yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın petrol arzında potansiyel kayıpların piyasanın bugüne kadar gördüğü en kötü arz şoklarından birine yol açabileceği uyarısında bulundular. OPEC, Rusya’nın petrol arzında yaşanacak kaybın diğer üreticiler tarafından yerine konmasının imkansız olduğunu belirterek, piyasaya daha fazla petrol pompalamayacaklarının sinyalini verdi.

Japonya’da üretici fiyatları Ukrayna krizinin ve zayıf yenin hak madde maliyetlerini yukarı itmeye devam etmesine bağlı olarak Mart ayında beklentilerin üzerinde arttı. Mart ayında üretici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 arttı. Beklenti fiyatların yüzde 9,3 artacağı yönündeydi. Üretici fiyatları Şubat ayında yıllık yüzde 9,7 yükselmişti.

Borsa İstanbul Pay Piyasasında Mart ayında yabancı yatırımcılar 506,8 milyon dolar net satım yaptılar. Yılın ilk çeyrek döneminde net satım tutarı 991 milyon 66 bin 963 dolar olarak gerçekleşti.

Daha fazla işletmenin KOBİ sınıfına dahil edilmesi için yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinin 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarılması, KGF teminatlı kredilerde tıkanıklığa yol açtı.

Özel sektördeki 18 milyon çalışanı özellikle gıda enflasyonundan korumak için harekete geçtiklerini söyleyen BMD Başkanı Sinan Öncel, “Şirketler, çalışanlarına destek olabilir. Bunun için gıda desteğinde vergi istisnası olmalı ve vergiden muaf günlük yemek ücreti limiti de 60 TL’ye yükselmeli” dedi

Asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılması tartışılırken MEMUR – SEN Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın, maaş zamlarında geçmişte olduğu gibi eşel mobil sistemi uygulanmasını önerdi. Yalçın, enflasyon farkının yansıtılması için 6 ay beklenmeyip aylık veya en geç 3 aylık dilimler halinde enflasyon farkı ödenmesi gerektiğini savundu.

BJKAS-Beşiktaş Futbol 2021 yılı 9 aylık konsolide net dönem zararı 396.149.180 TL (Önceki – 277.738.491 TL )

FENER-Fenerbahçe Futbol 2021 yılı 9 aylık konsolide net dönem zararı 133.106.562 TL (Önceki -104.773.442 TL )

GSRAY-Galatasaray Sportif 2021 yılı 9 aylık konsolide net dönem zararı 173.716.893 TL (Önceki -321.250.366 TL )

TSPOR-Trabzonspor Sportif 2021 yılı 9 aylık konsolide net dönem zararı 418.054.449 TL (Önceki -141.813.325 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -