Gündem

Bej kitap

Enflasyon konusundaki kalıcı endişelere rağmen global piyasalar olumlu bir haftayı geride bıraktı. Çin’de ki Covid kısıtlamalarının gevşetilmesi ve teşvik paketinin yanında , Bej Kitap’ta ilk defa bazı eyaletler için resesyon beklentisinin de vurgulanması ile FED’den Cuma günkü tarımdışı verisine kadarlık sürede 50+50 faiz artışından sonra beklemeye geçeceği beklentisi ana etmenlerdi. ABD’de TDI verisinde Manşetin 318k’lık beklentiye karşılık 390k gelmesine karşılık, saatlik ücretlerde yavaşlama enflasyon konusunda karışık fiyatlamaya neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil %2,73’ten %2,98’e yükselirken, Loretta Mester ve Lael Brainard, 50+50’den sonra Eylül ayında da faizin yükseltilmesi gerekebileceğini söylerken, Euro/usd haftalık %0,15 kayıpla 1,0718’den kapanırken, Dolar Endeksi 101,89 puan civarında geçen haftaya göre neredeyse değişmedi. Euro bölgesi genelinde enflasyon , enerji ve gıda fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenmeye devam etti. Almanya da enflasyon %7,9’e ulaşırken, EA’da TÜFE Mayıs ayında %8,1’lik rekora ulaştı. ECB başekonomisti Lane’de “ üçüncü çeyreğin sonunda negatif faizin kalkacağını belirtince temmuz ve Eylül’de 25+25 lik faiz artışını teyit ediyordu. OPEC+ ise dün, üretimi daha önce kararlaştırıldığı gibi 432.000 varil yerine Temmuz ve Ağustos aylarında günde 648.000 varil (bpd) artırma kararı, Rusya’nın üretiminin Ukrayna’yı işgalinden bu yana günde 1 milyon varil düşmesi, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne yönelik yasağının devreye girmesi ve Çin’den gelen artan talep karşısında yeterli görülmedi. Sonuç olarak Brent haftalık %4,91 artışla 121.08 usd’ye çıktı. Bu haftaya baktığımızda ; Çinde Hizmet sektörü PMI’dan, ECB / Hindistan / Polonya Merkez Bankaları faiz kararından, Euro Bölgesi / Japonya / G.Kore 1Ç21 büyüme verilerine, ABD ve Çin TÜFE verisinden, Lavrov’un Türkiye’yi ziyaretine kadar yoğun bir gündem bizi bekliyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülkenin de terörizmi desteklemekten vazgeçtiklerini, Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldırdıklarını, ittifak dayanışması sergilemeye hazır olduklarını çok açık ve net bir şekilde ortaya koymaları gerektiğini vurguladı.

Petrogas Petrol Gaz ve Petrokimya Ürünleri İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Edirne ili sınırları içerisinde sahip bulunduğu petrol işletme ruhsatının süresi 10 yıl uzatıldı.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları gerekçesiyle Almanya tarafından durdurulan ortak uzay teleskopu sistemini tek taraflı olarak yeniden faaliyete geçireceklerini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın tahılı Belarus üzerinden ihraç edilebilir. Ancak bunun için Belarus’a uygulanan yaptırımların kaldırılması gerekiyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün(OPEC) üretim artışına ilişkin duyurusunu memnuniyetle karşıladı, ancak bunun yeterli olduğundan emin olmadığını söyledi.

Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Sırbistan’a ilk kez kredi notu verdi. Scope Ratings’ten yapılan açıklamaya göre, Ülkenin yabancı ve yerel para cinsinden uzun dönem notları “BB+”, kısa dönem notları “S-3” olarak belirlendi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin devam ettiğini belirterek, “Putin kelimelerle durdurulamaz” dedi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Rus petrolüne alternatif bulmak için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile görüştüklerini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, uluslararası ticarette tahıl kıtlığının sorumlusu olarak Rusya’yı gösterdi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Merkez Bankası’nın birinci önceliğinin güçlü parasal teşviki devam ettirerek ekonomiyi desteklemek olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansı ABD’nin yaptırımlarına tabi olan Venezuela’dan Avrupa’ya petrol ihracına izin verilebileceğini iddia etti. Bu sayede Avrupa’nın Rus petrolüne bağlılığının azaltılması hedeflenecek.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -