Gündem

BİST100 endeksi

Rusya – Ukrayna krizi artarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Ukrayna’ya askeri operasyon başlatan Rusya’ya çeşitli ülkeler tarafından yaptırımlar gelmiş, ancak bu yaptırımlar arasında SWİFT yaptırımlarının olmaması ile bankacılık sisteminde aksaklık olmayacağı algısı sonrası Cuma günü endeksler günü pozitif tamamlamıştı. Neredeyse tüm dünya tarafından savaşı durdurmaya yönelik açıklamalar yapılmasına rağmen Putin’in geri adım atmaması endişeleri fazlasıyla artırmış durumda. ABD ve AB, Rusya’nın bazı bankalarına hafta sonu SWİFT yaptırımı kararı aldı. Rusya’ya SWİFT yaptırımı kararı alan ülkelere Japonya ve Güney Kore’de eklendi. İngiltere ayrıca vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmasını yasaklayacağını duyurdu. ABD kanadından da benzer açıklamalar geldi. Ruble’nin sert değer kaybetmesinin ardından Rusya Merkez Bankası politika faizini %9,50’den 1.050 baz puan artırarak %20’ye çıkardı. Rusya Borsaları dün işleme kapalıydı.

BİST100 endeksi tarafında ise küresel piyasalara paralel endeks güne satıcılı başladı. Endeks 1.912 seviyesine kadar geri çekildi. Dolar / TL’nin 14,00 seviyesinin altına gerilemesi ve hisse bazlı hareketlerle birlikte endeks günü yatay seyre dönse de  gün sonuna doğru gelen satışlarla endeks günü satıcılı tamamladı. Endekste dün ALGYO ve OZKGY payları dikkat çekti. Yeniden değerleme ile varlık portföylerinin değerlerini artıran şirketler hisse bazlı olarak ön plana çıktı.

Türkiye 4. Çeyrekte yıllık bazda %9,1, 2022 yılının tamamında %11,0 büyüme kaydetti. Kişi başına düşen GSYH’ 9.539 dolar oldu (2020: 8.598 dolar). 4Ç21’de en yüksek katkı 13,9 puan ile iç tüketimden geldi. Diğer en yüksek katkıyı da 9,1 puan ile net ihracat verdi. Bu aynı zamanda üst üste 4. çeyrek dönemde gözlenen pozitif katkı oldu. 4Ç21’de ihracat yıllık bazda %20,7 ve ithalat %2,6 arttı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -