Ekonomi

BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününü yatay geçirse de haftanın tamamında %6,66 oranında yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta globaldeki makro verilerin beklentilerden güçlü gelmesi ile yeni gün içi ve yeni kapanış rekorlarını da kırdı.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde TÜİK  tarafından enflasyon verisi açıklandı. Mayıs ayında TÜFE %4,80 olan beklentilerin altında %2,98 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Nisan ayındaki %69,97 seviyesinden Mayıs ayında %73,50 seviyesine yükseldi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %91,63’e çekirdek enflasyon ise %56’ya yükseldi. TÜFE tarafında alkollü içecek ve tütün %6,53, eğlence ve kültür %6,15, lokanta ve oteller %5,47 artış gösterirken, Mayıs ayında düşen grup olmadı.

Bu hafta ABD’deki en önemli veri açıklanacak enflasyon olacak. Geçtiğimiz ay ABD’de enflasyon, bazı enerji kalemlerindeki azalış ve ikinci el oto fiyatlarındaki düşüşle birlikte %8,3’e gerilemişti. Ancak beklentilerin üstünde olan enflasyon verisi sonrasında piyasaları baskılandı. Belirtmemiz gerekir ki Rusya – Ukrayna gerginliğinin hala tam anlamıyla ABD enflasyon verisine yansıdığını düşünmüyoruz. Enflasyon kaynaklı gelişmeler ile birlikte Fed’in Eylül ayında sıkılaşmalara ara verebileceği algısı bu hafta piyasalarda fiyatlansa da Fed Başkan Yardımcısı Braniard’ın bu durumun erken olduğunu ve böyle bir durumun masada olmadığını belirtmesi ile enflasyonun ana tema olarak kalmasını bekliyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -