Gündem

Büyüme yörüngesi belirsiz

Piyasaların odak noktası ABD ve Çin ekonomisinde. Çünkü ; Dünyanın en büyük iki ekonomisi farklı nedenlerle yavaşlıyor ve küresel büyüme yörüngesi de belirsiz. Çin’de imalat sektörü aktivitesi Şangay’ın ardından Pekin bölgesinde de uygulamaya kona COVId-19 karantina, kapatma tedbirlerinin etkisiyle Mayıs ayında da daraldı. Ancak bu daralma beklentilerden daha yavaş gerçekleşti. Nisan ayında 47,4 olan PMI Mayıs ayında 49,6 puan oldu. Dünyanın üçüncü büyük ekonomi olan Japonya’daki fabrika üretimi de Çin talebinin azalmasıyla Nisan ayında keskin bir şekilde gerileme kaydetti. Japonya’da sanayi üretim endeksi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 , bir önceki aya göre ise yüzde 1,3 düştü. Beklenti yüzde 0,2 düşüş yönündeydi. Fed başkanlarından Waller’ın “Enflasyonda önemli düşüşler görene kadar her toplantıda 50 (baz puanlık artış) savunuyorum. Bunu elde edene kadar durma noktasını görmüyorum” yönündeki açıklamaları da , Fed’in Haziran ve Temmuz’daki artışların ardından nefes almak için ara verebileceği yönündeki son beklentileri geriletti. Çin’in finans merkezi Şanghay’da karantinaların gevşetilmesi nedeniyle daha riskli varlıklara ve para birimlerine yönelik hissiyattaki toparlanma da son zamanlarda güvenli liman doları üzerinde baskı yarattı.. Dolar endeksi beş haftanın en düşük seviyesi 101.29’u gördükten sonra Almanya’daki yüksek enflasyon yaklaşan faiz artırımlarının hızı ve ölçeğiyle ilgili endişeleri artırmasının ardından hafif yükselişle 101.63’te kaldı. ABD tatilinin dönüşünde ABD 10 yıllık tahvilin getirisini yaklaşık 10 baz puan (bps) artışla %2.8405’e ulaştı. Artan enerji fiyatları, arz sıkıntısının devam etmesi konusunda endişesi ki Avrupa Birliği’nin Rus petrol ithalatını yıl sonuna kadar kesme sözü vermesinin ardından brent petrol vadeli işlemlerde iki ayın zirvesine yani varil başına 122,43$’a ulaştı. S&P 500 vadeli işlemleri yatay seyrederken, Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,4 yükselişte. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.2 ve Japonya’da Nikkei %0,1 negatif seyirdeler.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

AB üyeleri Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90’ının yasaklanması için anlaştılar

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerinin üzerinde anlaştıkları 6’ncı yaptırım paketi, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın SWIFT uluslararası ödeme sisteminden çıkarılmasını da içeriyor.

Çin’de imalat sektörü aktivitesi Şangay’ın ardından Pekin bölgesinde de uygulamaya kona COVId-19 karantina, kapatma tedbirlerinin etkisiyle Mayıs ayında da daraldı. Ancak bu daralma beklentilerden daha yavaş oldu. İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs ayında 49,6 puan oldu. Nisan ayında imalat PMI 47,4 puana kadar düşmüştü.

Yabancı fonlar 2022 yılının ilk 5 ayında Çin hisse senetlerinde net satıcı oldular. Şanghay ve Shenzhen borsalarında 15 milyar yuan (2,2 milyar dolar) tutarında net satış yaptılar. Bu, Çin hisse senedi piyasalarından 2017’den bu yana görülen ilk çıkış oldu.

Japonya’da perakende satışlar Nisan ayında güçlü bir artış gösterdi. Nisan ayında perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artarak 12,55 milyar yen oldu

Rusya, ruble ile ödeme yapmayı reddeden Hollanda’ya bugünden itibaren gaz akışını keseceğini duyurdu.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller, enflasyonun yavaşlamaya başlamaması halinde Fed’in faiz oranlarını çok daha yukarı çıkarması gerekeceğini söyledi.

Fed/Walker: Enflasyonda ciddi bir azalma sağlanana kadar her toplantıda 50 bas puan faiz arttırımı masada olmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptıkları telefon görüşmesinde küresel gıda krizini ele aldı.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -