Gündem

Çinli temsilci: Biyolojik silah kullanımına karşıyız

Çin’in BM Daimi temsilcisi Zhang Jun, Çin’in herhangi bir ülkenin biyolojik silahlarla ilgili araştırmalar yürütmesine veya bu tür silahları kullanmasına karşı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dün düzenlenen toplantısında Ukrayna’daki biyo-güvenlik sorunu ele alınırken, Moskova ve Washington temsilcileri bu konuda karşılıklı suçlamalar yöneltti.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Çin’in herhangi bir ülkenin biyolojik silahlarla ilgili araştırmalar yürütmesine, bu silahlara sahip olmasına veya onları kullanmasına karşı olduğunu belirtti. Zhang, Ukrayna meselesinde şu anki en acil görevin diplomatik çabaların artırılarak gerginliğin yumuşatılması ve siyasi çözüm masasına dönülmesi olduğunu vurguladı.

Ateşkesin uluslararası toplumun ortak arzusu ve  müzakerelerin ateşkes sağlanması içinde tek uygulanabilir yöntem olduğuna işaret eden Çinli temsilci, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’da yaptığı görüşme dâhil, doğrudan diyalog ve müzakerelerin barış hedefine doğru atılan etkili adımlar olduğunu belirtti.

Zhang, uluslararası toplumun iki ülkeyi diyalog ve müzakere konusunda teşvik etmesi ve bunun için gerekli ortamı yaratması çağrısında da bulundu.

Çin’in biyo-güvenlik meselesine büyük önem verdiğine işaret eden Zhang, “Çin, biyolojik ve kimyasal silahlar dair tüm kitle imha silahlarının yasaklanmasından ve yok edilmesinden yana. Kimyasal silah sahibi ülkeleri bir an önce bu silahları imha etmeye çağırıyoruz.” dedi.

Zhang Jun, Rusya’nın Ukrayna’daki biyoloji laboratuvarlarına dair yayımladığı belgeleri not ettiklerini hatırlatarak, Rusya’nın hassasiyetlerine uygun şekilde yanıt verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çini temsilci, Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’ne taraf olan ülkelerin ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri, kamuoyuna bilgilendirmeleri ve çok taraflı denetimlere izin vermeleri gerektiğini ifade etti. Zhang, ABD’nin Moskova’nın sunduğu bilgilerin yanlış olduğunu iddia ediyorsa, bu konuda kanıt ortaya koyması ve  açıklama yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -