Gündem

Dün başka bugün başka

Dün Wall Street’te ralli vardı. Olumlu ABD perakende satış verilerinin enflasyonla ilgili endişeleri dengelemeye yardımcı olmasının ardından beklenmedik S&P 500 SPX, %2.02 , Nasdaq COMP’u, %2.76 ve Dow Jones Endüstriyel Ortalama DJIA, %1.3 artışla yükseldi. Yatırımcılar, Nisan ayında perakende satışların %0,9 arttığını gösteren Ticaret Departmanı raporunu memnuniyetle karşıladı. Tüketiciler, gaz, gıda ve kira için daha yüksek maliyetlere rağmen ekonomiye kritik destek sağlamaya devam etti bu da Ekonomi yılın ilk üç ayında daralmasına rağmen tüketici ve iş harcamaları hala sağlıklı bir hızda arttığını gösterdi. İngiltere’nin işsizlik oranının 48 yılın en düşük seviyesine ulaşması, Çin’deki karantinaları gevşetme umutlarının yardımıyla Euro , Mart ayından bu yana en büyük yüzde kazancını %1.1 artışla yaptı ve 1.0563$’a ulaştı. Bu kazanımlar, dolar endeksini de etkiledi ve 103.18’e kadar gerileme gördük ki bu seviye , bu neredeyse iki haftanın en düşük seviyesi. Ardından Powell’ın Wall Street Journal konferansında yaptığı açıklamada, 40 yılın en yüksek seviyesinde seyreden enflasyonun daha önceki faiz artırımlarından sonra gevşeyememesi durumunda Fed’in “daha agresif hareket etmeyi düşünmek zorunda kalacağını” söylemesi ile hava karıştı. Asya borsaları son kazançlarını Çarşamba günü üst üste dördüncü seansına taşımakta zorlandı ve enflasyonla ilgili rahatsız edici şüpheler ve oran artışlarının küresel büyüme üzerindeki baskısı hatırlandı ve önce ABD doları sakinleşti. Japonya’da açıklanan büyüme verilerinin beklentilerden dsha iyi gelmesi ile Nikkei 225 0.69% iken, Şanghay Bileşik Endeksi SHCOMP, -0.37% %0.4 , Hang Seng HSI, -0.64% negatifdeler. S&P 500 vadeli işlemleri %0,2 ve Nasdaq vadeli işlemleri de %0,4 düştü

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Japonya’da GSYH 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre % 1,0 geriledi. Beklenti % 1,8 daralma olacağı yönündeydi. İlk çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre ise %0,2 küçüldü. Beklenti %0,4 daralmaydı. Ekonomi Bakanı Yamagiwa’da , Ukrayna krizinin etkisinin Nisan-Haziran döneminde görüleceği uyarısında bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini bildirdi. Bankanın, son toplantısında 50 baz puanlık faiz artışına gittiğini ve devam eden faiz artırımlarının uygun olacağını düşündüklerini aktaran Powell, gelecek iki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımına gitme fikrinin de Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) geniş destek bulduğunu kaydetti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed’in arzdaki darboğaz aşılana kadar faiz oranlarını artırmaya ihtiyacı olacağını söyledi. Fed’in ABD ekonomisini yeniden dengeye getirmek için gereken ne ise yapacağı sözünü veren Kashkari, faiz oranının yıl sonuna kadar en azından nötr seviyeye yükseleceğini ifade etti.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in Temmuz veya Eylül’e kadar daha küçük faiz artırımları ile gitmesini desteklediğini söyledi. Evans, daha küçük faiz artırımları ile ilerlemesinin faizler nötr seviyeye ve büyük olasılıkla daha ötesine giderken enflasyonun ve iş gücü piyasasının durumunu değerlendirme konusunda Fed’e zaman sağlayacağını savundu. Atlanta Fed GDPNow araştırmasında ABD ekonomisi için 2022 yılı ikinci çeyrek büyüme tahmini artış gösterdi.

Atlanta Fed tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki raporda yüzde 1,8 olarak ölçülen büyüme tahmini son raporda yüzde 2,5’e çıktı.

Çin’de yeni konut fiyatları aylık bazda 2021 yılı Ekim ayında başlayan düşüşünü sürdürürken, yıllık bazda 6,5 yıl sonra ilk kez düşüş yaşandı. Son 8 aydır devam eden düşüş Nisan ayında da devam etti ve aylık bazda konut fiyatları yüzde 0,30 geriledi. Bir önceki ay düşüş yüzde 0,07 olmuştu.

Piyasadaki dolarizasyonu frenlemek için 19 Nisan’da yürürlüğe giren dövizle ödeme yasağı piyasada kur kavgasının fitilini ateşledi. Özellikle hammaddesi dövize endeksli sektörlerde işletmeler, ödeme günü hangi kurun kabul edileceği noktasında ihtilaflar yaşıyor. Uygulama, tahsilatların gecikmesine de yol açıyor.

TRILC- 2022 yılı 3 aylık konsolide olmayan net dönem karı 8.587.505 TL (Önceki 9.136.954 TL )

LKMNH- 2022 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 26.719.427 TL (Önceki 10.979.173 TL )

IMASM- 2022 yılı 3 aylık konsolide olmayan net dönem karı 33.537.192 TL (Önceki 6.612.896 TL )

Özak GYO, “İstanbul Ataşehir Doğu Bölgesi 3. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinin şirket lehine sonuçlanmadığını bildirdi

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -