Gündem

Asya kısmen pozitif

Jeopolitik huzursuzluk, daha şahin bir Federal Rezerv beklentisi, geniş dalgalanmaların ve artan oynaklığın etkisi ile üç büyük ABD hisse senedi endeksinin tümü düşüşle kapandı. Aslında endeksler 2021’de ABD ekonomisinin yaklaşık kırk yılın en hızlı temposunda %6,9 büyüdüğünü göstermesinin ardından yüksek açmıştı. Rusya, Ukrayna sınırına asker yığmaya devam ederken ve diplomatlar bölgede çatışmadan kaçınmak için çabalarken, jeopolitik gerilimler yükseldi diğer taraftan ise Fed fon vadeli işlemleri piyasası, Powell’ın açıklamalarının ardından bu yıl yaklaşık beş faiz artışı fiyatlamaya başladı. Sonuç olarak da, olumsuz her şeyin bir kenara bırakıldığına inananlar ve en kötüsünün henüz gelmediğine inananlar arasındaki pozisyonlanma savaşı belirsizliğin artmasına imkan tanıyor. Asya borsaları, güçlü bir ekonomi ve Apple Inc’deki güçlü kazançlar tarafından desteklenen ABD piyasalarının, şahin ABD Fed yorumlarının daha fazla düşüşünü sınırlamasının ardından Cuma günü bir önceki seansa göre sert kayıplarının bir kısmını toparladı. 07.00 itibariyle MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,2, Avustralya hisseleri %1.16, Japonya’nın Nikkei hisse senedi endeksi %1.49 yükselirken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %0.41 düştü. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, 1.8155’e, daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık tahvil getirileri de %1.1981’e ulaştı. ABD ham petrolü %0,67 artışla varil başına 87,19$ yükseldi. Brent petrol varil başına 89.34$ ulaştı. FED sonrası altındaki gerileme devam ediyor ve spot altın 07:12 itibariyle ons başına 1796.06$’dan işlem görüyor. Bugünün gündemine baktığımızda; Fransa’nın 2021 yılı son çeyreğine ilişkin öncü GSYH verileri, Almanya’da ise nihai GSYH rakamları ( dönemsel %0,5 daralma, yıllık % 1,3 büyüme beklenmekte) , Euro Bölgesi için Ocak ayına ilişkin görünüm endeks verileri takip edilirken, ABD tarafında ise ; kişisel gelirler ve tüketim rakamları, Çekirdek PCE Aralık ayı rakamları açıklanacak. Bir önceki ay kişisel gelirler % 0,4, harcamalar % 0,6 artarken, çekirdek PCE aylık % 0,5, yıllık yüzde 4,7 gelmişti.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya hisse senetleri haftayı genellikle kazanımlarla tamamlamaya ilerlerken, Çin borsası negatif ayrışıyor

SPK haftalık bültenine göre, Kurul, Panelsan Çatı Cephe Sistemleri’nin pay başına 10,20 liradan halka arz başvurusunu ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ’nin 400 milyon dolar tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu kabul etti.

Yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi ve Hizmet Üretici Fiyatlarının takip edileceği haftanın son gününde, yurt dışında ABD verileri izlenecek.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile telefonda görüştü ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde ABD’nin bu kararlı şekilde yanıt vermeye hazır olduğunu tekrarladı.

CNN International televizyonunda Christine Amanpour’un konuğu olan von der Leyen, Rusya’nın olası saldırısı halinde Kuzey Akım 2 gazı hattı projesinin iptal olup olmayacağı ile ilgili soruya “Çok açık olmak istiyorum. Hiçbir şey masadan kalkmış değil. Her seçenek masada.” diye yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili olarak ‘‘Diplomasinin zamanıdır, ancak Rusya’nın önerilerimizi reddetmesi olasılığına karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz’’ dedi.-VoA

EUROCONTROL verilerine göre, Türkiye 2021 yılında (Ekim ayı sonu itibariyle) uçuş hacmi açısından 2019 yılı seviyesine yaklaştı. COVID-19 pandemisi nedeniyle, Türkiye %31 oranındaki trafik kaybına rağmen 2021 yılındaki toplam trafik hacmine göre beşinci sırada yer aldı.Diğer taraftan Türk Hava Yolları, 2021 yılında günlük ortalama 938 uçuş ile Avrupa’da en fazla uçuş gerçekleştiren ikinci havayolu şirketi oldu.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Kabil Uluslararası Havalimanı’nın yönetimi ve işletilmesiyle ilgili, Türkiye, Katar ve Taliban geçici hükümeti heyetlerinin bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu.- BloombergHT

ABD Ticaret Odası, Senato Bankacılık Komitesi üyelerine benzeri görülmemiş bir mektup göndererek ABD Başkanı Joe Biden’in Fed Başkan Yardımcısı olmasını önerdiği Sarah Bloom Raskin’in bu göreve getirilmesine karşı çıktı. Ticaret Odası, Senato Bankacılık Komitesi üyelerine gönderdiği mektupta, Raskin’in Fed’in petrol ve gaz şirketlerinin acil pandemi fonlarına erişimlerini eleştiren açıklamalarına dikkat çekti.

Tokyo’da tüketici fiyatları Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 arttı. Fiyatlar, Aralık ayına göre ise yüzde 0,3 yükseldi.Ocak ayında Tokyo’da taze gıda fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek tüketici fiyatları ise Ocak ayında yıllık yüzde 0,2 artış gösterdi. Piyasa beklentisi fiyatların yüzde 0,3 artış göstereceği yönündeydi.

IMF’in Japonya bölüm şefi Ranil Salgado, Fed’in beklenen faiz artırımlarının ABD ile Japonya arasındaki faiz farkını genişleterek Japon Yeni üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini söyledi.

IMF, Japonya’yı pandemi döneminde ekonomiye sağlanan acil destekleri azaltmayı ve uzun vadede emlak ve sermaye kazancı vergilerini artırmayı değerlendirmesi yönünde uyardı.

ABD’li teknoloji devlerinden Apple’ın geçen yılın ekim-aralık döneminde elde ettiği gelir, tedarik zinciri sıkıntılarına rağmen yıllık yüzde 11 artışla 123,9 milyar dolara ulaşarak rekor kaydetti.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -