Gündem

İletişim’den Berlin’de ‘BM Güvenlik Konseyi Reformu’ paneli

ANKARA (İGFA) – SETA Washington Araştırma Direktörü Doç. Dr. Buğra Kanat’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele, Haliç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aylin Ünver, Alman Uluslararası ve Güvenlik İlişkileri Enstitüsü’nden siyaset bilimci Daria Isachenko ve gazeteci Ewald König katıldı.

Panel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un video mesajıyla başladı. Mesajında BM’nin İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, dünyada bu düzeyde yıkıcı savaşların tekrar yaşanmaması için 1945’te Türkiye’nin de kurucu üye olarak aralarında bulunduğu 51 ülke tarafından kurulduğunu hatırlatan İletişim Başkanı Altun, örgütün temel amacının uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması ve bunun korunması olduğunu kaydetti.

İletişim Başkanı Altun, BM’nin özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde yaşanan büyük insanlık felaketlerini önleyici somut çareler geliştiremediğini, barış ve güvenliğin korunmasında etkili bir rol üstlenemediğini belirtti.

İletişim Başkanı Altun, “Geçmişte Bosna-Hersek’te, Ruanda’da, Suriye’de, Kosova’da yaşanan insanlık dramını önlemekte çaresiz kalan örgüt, son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları boyunca da benzer bir çaresizlik örneği sergilemiştir.” dedi.

Barışın ve güvenliğin korunması için kurulan BM’nin, artık uluslararası toplumun bu husustaki beklentilerini karşılayamadığına dikkati çeken İletişim Başkanı Altun, son 30 yıl içinde dünya siyasetinde yaşanan gelişmeler ve güç dengelerinin değişmesi karşısında örgütün, istikrarlaştırıcı fonksiyonunu bugün artık yerine getiremez hale geldiğini ifade etti.

İletişim Başkanı Altun, örgütün, dünya barışı ve istikrarını tehdit eden olaylar karşısında yeterince etkili ve tutarlı bir rol oynamaktan uzak oluşunun da uluslararası toplumun gözündeki güvenilirliği ve saygınlığını azalttığını dile getirerek “BM Güvenlik Konseyi’nin, adaletsiz ve şeffaf olmayan bu yapısı değişmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ‘Dünya Beşten Büyüktür’ çağrısı bu noktada zulümlere, haksızlığa, adaletsizliğe karşı güçlü bir itirazdır. ‘Dünya Beşten Büyüktür’, 5 ülkenin kurduğu dünya sisteminin işleyişine ve küresel adaletsizliklere karşı bir itirazdır. Bugün, BM’nin çözüm değil çözümsüzlük ürettiği her durum karşısında, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın BM’nin reformuna yönelik taleplerinin haklılığı ve bunun gerçekleşmesinin gerekliliği daha fazla hissedilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası barış ve güvenliğin daha etkin korunabilmesi için yeni bir BM’nin tasarlanması gerektiğini vurgulayan İletişim Başkanı Altun, BM’in küresel barış, refah ve adalet idealleri doğrultusunda “Daha adil bir dünya mümkün” çağrısına uygun şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -