Gündem

İmalat aktivitesinde gerileme

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
09:00 GBP Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (4. Çeyrek) 1,00% 1,00%
10:00 TRY Ticaret Dengesi(Şub )   -10,26B
  USD OPEC Toplantısı    
15:30 USD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Yıllık) (Şub ) 5,50% 5,20%
15:30 USD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Listesi (Aylık) (Şub ) 0,40% 0,50%
15:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 197K 187K
15:30 CAD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Aylık) (Oca) 0,10% 0,00%
16:00 USD FOMC Üyesi Williams’ın Konuşması    
16:45 USD Chicago Satın Alma Müdürleri Endeksi (Mar) 57 56,3
17:30 USD Doğal Gaz Stokları   -51B

 

“GERİDE KALANLAR”

“Asya borsalarında düşüş”

Asya borsaları Çin’de imalat aktivitesinin Mart ayında daraldığını gösteren verinin teknoloji şirketleri üzerinde oluşturduğu baskıyla birlikte düşüş eğilimi gösterdi. Japonya’da 0,55%, Hong Kong’da 0,8%, Çin’de 0,1% civarın geri çekilme izlendi. Veri öncesi borsaların genelinde pozitif bir eğilim vardı.

ABD endeks vadelileri ise sınırlı da olsa pozitif seyir izledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi hafta başından bu yana düşüşünü sürdürerek 2,347% bölgesine kadar ulaştı.

PETROL

“Biden yönetimi rezerv satışına yönelebilir”

Biden yönetiminin Stratejik Petrol Rezervlerinden 180 milyon varil satış gerçekleştirebileceğine yönelik haberler petrol fiyatlarının 4%’ün üzerinde düşüş yaşamasına neden oldu. Yüksek akaryakıt fiyatları ve enflasyonla mücadele için Biden yönetimi son 6 ay içinde iki kez rezervlerden satış gerçekleştirmişti.

ÇİN

“İmalat aktivitesinde gerileme”

Çin imalat PMI Mart ayında 49,5 ile sektörde daralmayı işaret etti. Ülkenin ticari olarak en yoğun şehirlerinden birinde uygulanan karantina önlemlerinin de etkisiyle birlikte imalat aktivitesi 4 ay sonra ilk kez daralmayı işaret etti.

“ÖNE ÇIKANLAR”

PETROL

“Rezerv satışları ve OPEC görüşmeleri”

Biden yönetiminin rezervlerden 180 milyon satış gerçekleştirmeyi değerlendirdiği yönünde haberler petrol fiyatlarında gerilemeyi destekledi. Ancak bu sürdürülebilir bir politika olmadığı için Ukrayna’da yaşanan savaş fiyatlar açısından dümende kalmaya devam edebilir. Ayrıca Biden’ın akaryakıt fiyatlarının düşürülmesine yönelik önlemler ile ilgili bugün açıklamalarda bulunması da bekleniyor.

Günün petrol açısından diğer önemli gelişmesi ise OPEC görüşmeleri olacak. Örgüt’ün her toplantıda kotayı günlük 400 bin varil üretim artışıyla gevşetme kararını sürdürmesi bekleniyor. Ancak son dönemde kotaya uyum savaş ve iç çatışmalar yaşayan üyelerin üretim aksaklığı yaşaması nedeniyle sorunlu seyrediyor.

ABD

“Enflasyon göstergeleri ve diğer veriler”

ABD’de bugün Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi verisi açıklanacak. Endeksin Şubat ayında bir önceki aya göre 0,4% artması bekleniyor. Yıllık bazdaki beklenti ise 5,5%. Fed’in bu gösterge için yıl sonu beklentisi çok daha aşağılarda. Dolayısıyla 5,5% gibi sonuçlar Fed’in Mayıs ayında 50 baz puan artırım yapma ihtimalini destekleyebilir.

Gün içinde işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve Chicago PMI verileri de takip edilecek.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -