Gündem

Akın: “Kredi bulmak bile istisna sayılmaya başlandı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Akın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“AK Parti iktidarının salgın hastalık ya da doğal afet gibi durumlarda uygulanması gerekirken neredeyse bütün altyapı ihalelerinde sürekli kullanmayı tercih ettiği pazarlık usulüyle ihale yönteminde “kredi bulmak” istisna kapsamında sayıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı ihalesinin pazarlık usulüyle yapılmasının istisna gerekçesini “uygun koşullarda kredi sağlanması” olarak açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Pazarlık usulü ihalelerine yönelik art arda verilen iptal kararları ile Sayıştay’ın bu yöntemin şartlar oluşmadan kullanıldığına yönelik tespitleri ortada. Ancak iktidar artık ‘uygun koşullarda kredi sağlanmasını’ bile doğal afet ya da salgın hastalık kapsamında saymaya başladı” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşımış ihalenin istisna olması gereken pazarlık usulüyle yapılmasının gerekçesini sormuştu. Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılı denetiminde bakanlığın pazarlık usulüyle gerçekleştirdiği ihalelerin rekabete aykırı olduğu tespitini anımsatan CHP’li Akın, bakanlığa söz konusu ihalenin hangi firmaların da önceden belirlendiği iddialarının doğru olup olmadığını sormuştu.

YHT İHALESİNDE AKILLARI KARIŞTIRAN GEREKÇE

Soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ihalenin gerçekleşmeden önce hangi firmalara verileceği yönündeki iddialarla ilgili herhangi bir yanıt vermedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı YHT hattının ihalesinin pazarlık usulü yöntemiyle yapılması konusunda ise akılları karıştıran bir yanıt verdi. İhale mevzuatına göre pazarlık usulü ihalelerin doğal afet ya da salgın hastalık gibi bazı istisna durumlarına göre yapılması gerekirken; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yanıtında, yüksek hızlı tren hattı işinin uygun koşullarda kredi ile sağlanması gerekliliği nedeniyle Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattının pazarlık yöntemiyle ihale edildiği belirtildi. Yanıtta; yüksek hızlı tren hattının altyapı, üstyapı, elektromekanik, telekomünikasyon, sinyalizasyon gibi özellik arz eden işlerinin de bulunduğu ifade edildi.

‘KREDİ BULMAK DOĞAL AFET VE SALGIN GİBİ İSTİSNA!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının son dönemde neredeyse bütün altyapı işlerinde istisna olması gereken pazarlık usulü yöntemini kullanmaya başladığına dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“İhale mevzuatını neredeyse 200 defa değiştiren iktidar, istisna olması pazarlık usulünü artık esas yöntem haline getirdi. Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlarda kullanılması gereken 21-B maddesinde düzenlen pazarlık yöntemi artık neredeyse bütün altyapı ihalelerinde kullanılıyor. Son olarak Ulaştırma Bakanlığı; Yerköy-Kayseri YHT ihalesinde bu yöntemin kullanılmasının gerekçesi ise uygun koşullarda kredisağlanması olarak açıklanıyor. Yani artık ‘uygun koşullarda kredi sağlanmasını’ bile doğal afet kapsamında sokmuş durumda. Son dönemde pazarlık usulüyle yapılan pek çok ihale rekabetin oluşmadığı gerekçesiyle yargı tarafından iptal edilmeye başlandı. Sayıştay’ın da uygun koşullar oluşmadan kullanıldığına yönelik tespitleri var. İktidar ise kapalı kapılar ardında kamuoyundan gizli bir şekilde bu yöntemi kullanmayı çok seviyor.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -