Gündem

Karamsarlık tamam mı devam mı?

Haftalar boyunca devam eden karamsarlık geçen hafta ortadan kalkıp risk iştahı da açılınca piyasalar nefes aldı. Dolar endeksi neredeyse 1 ay sonra ilk kez 101,43’e kadar düşerken, ECB’nin politika faizleri konusundaki daha agresif duruşu da Euro / usd paritesini de yine 25 Nisan’dan bu yana ilk kez 1.0765$ seviyesine çıkardı. ABD 10 yıllık Hazine getirileri %2.73 ile bir önceki haftaya göre on puan düştü ki bu da bir önceki haftaya göre on puan daha düşük seviye. Tahvil fiyatları üzerinden Çarşamba günkü tutanaklara baktığımızda da yatırımcıların, Fed’in önümüzdeki aylarda ne yapacağına dair iyi bir fikre sahip( 50+50 faiz artışı ) olduklarını ve enflasyonu düşürmeye yönelik ilan edilen çabalarının ötesine geçeceğini düşünmediklerini (Fed’in ciddi bir resesyondan kaçınmak için politikasını sıkılaştırma konusunda daha katı/emin beklemeyelim görelim) anlamaktayız ki bu da geçen hafta hem politika yapıcılar hem de yatırımcıların aynı tarafta olmasıyla piyasaların pozitif olmalarını sağladı. Kötü haberlerin çoğu artık fiyatlanmış gibiyken, sadece daha kalıcı bir durgunluk, piyasayı bir basamak daha aşağı çekebilir. Bir basamak dememiz de haftalar süren satışlar sonrasında piyasaların tarihsel ortalama değerine geri dönmesinden kaynaklanmakta. Küresel piyasalara bu hafta ABD tarım dışı istihdam verisi damga vuracak. Cuma günü açıklanacak Mayıs ayı verisinin aylık 325k artış ve işsizlik oranının da %3,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çin’de Salı ve Çarşamba günleri açıklanacak PMI verileri uygulanan ‘sıfır Kovid’ politikasının ekonomi üzerindeki etkilerini gösterecek. Euro Bölgesi’nde Nisan ayında yüzde 7.4 olan enflasyonun Mayıs ayında artışını sürdürerek yüzde 7.6 ile yeni rekor kırması bekleniyor. Yurt içinde Salı günü 1Ç22 büyüme verisi ki %7.20 büyüme beklenmekte. Cuma günü de TUİK’den Mayıs TÜFE ve YU-ÜFE’yi takip edeceğiz. Beklentimiz yıllık enflasyonun %77’ye çıkması yönünde. Piyasa beklentisi ise %74’de.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Avrupa Birliği’nin (AB) yarınki liderler zirvesi öncesinde Rus petrolüne ambargo uygulanması konusunda anlaşma sağlayamadığı bildirildi.

CI Ratings’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notları “B+” olarak teyit edildi. Kuruluş kısa dönem notlarını ise “B” olarak onayladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurdu. Moody’s, daha önce Türkiye’nin kredi notunu “B2” olarak teyit etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Finlandiya ve İsveç heyetleriyle ilgili sorulara yanıt veren Erdoğan, “Görüşmeler maalesef beklenen düzeyde olmadı. Bunlar dürüst değiller, samimi değiller” dedi. Erdoğan İsrail’le doğal gazda işbirliği konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın görüşmeleri olacağını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmelere yönelik yaptığı değerlendirmede, “Türkiye Suriye’de olanlara kayıtsız kalamaz” ifadesini kullandı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz ile telefon görüşmesinde Rusya’nın Ukrayna ile diyalogu sürdürmeye hazır olduğunu söyledi. Putin ayrıca yaptırımlar hafifletilirse gübre ve tarım ürünleri ihracatını artırabilecekleri mesajını verdi Rusya, Biden yönetiminin ABD doları cinsinden borçların geri ödenmesinde Amerikan bankalarının kullanımının önüne geçmesinin ardında, dolar cisinden borç geri ödemelerini yapmak için bir mekanizma üzerinde çalışıyor.

Sırbistan, Rusya ile 3 yıllık gaz tedarik sözleşmesi yaptı

Fed’in elinde tuttuğu ABD Hazine kağıtları ve mortgage destekli menkul kıymetlerden Mart sonu itibariyle realize etmediği zararın 330 milyar dolar olduğu hesaplandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Basra Körfezi’nde uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle Yunanistan’a ait 2 petrol tankerine el konulduğunu açıkladı

Teşvik belgesi kapsamında imalat sanayii ve turizme yönelik inşaat işlerine getirilen KDV muafiyet koşulları netleşti. Ulusal güvenlik kuruluşlarına vergi istisnası sorumluluğu gelirken, tamamlanmayan yatırımda vergiden teşvik belgesi sahibi sorumlu olacak.

Gıda ve Tarımsal Ürün Komitesi: : Ekilmeyen tarım arazilerinin de tarımsal amaçlı kullanımına ilişkin çalışmaların önceliklendirilmesine karar verildi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -