Gündem

İyi seneler

Wall Street’de dün düşüş vardı. ABD’den haftalık işsizlik maaşı başvurularında düşüş de dahil olmak üzere güçlü ABD verileriyle seans başındaki rekor seviyelerden kısmi realizasyonla geri çekilme gördük. Ama genel çerçeve değişmedi. Chicago’dan gelen güçlü üretici verileri ve etkileyici ilk işsizlik başvuruları, oldukça sağlıklı bir ekonomiyi göstermeye devam ediyor ve Omicron varyantları üzerinde devam eden endişeleri açıkça göz ardı ediyor. S&P 500 yılı %27’den, Nasdaq %23 ve Dow’un yıllık artışı %20’lik seviyelerdeyken, Almanya’nın en büyük 40 şirketinin hisse senetlerinin performansını yansıtan DAX endeksi ise 2021 yılını % 15,79 yükselişle kapadı. Bu sene Delta ve Omicron ve her türlü sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlaması yaşadık, ancak petrol talebi nispeten sağlam kaldı. Bunu, talebi destekleyen teşviklerin ve arz üzerindeki kısıtlamaların etkilerine bağlayabiliriz. 2021’in son gününde, Brent ham petrol vadeli işlemleri yılı %53 artışla kapatma yolundayken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %57’lik bir artışa yönelirken, fiyatların %70’in üzerinde yükseldiği 2009’dan bu yana iki referans kontrat için en güçlü performansı görmekteyiz. Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Rusya ve OPEC+ olarak adlandırılan müttefiklerinin, 4 Ocak’ta bir araya geldiklerinde her ay günde 400.000 varil arz ekleme planlarına bağlı kalmalarını beklediğini söyledi. 2020’de uygulanan keskin üretim kesintilerini geri almaya devam ediyorlar. Tcmb de 2022’de uygulayacağı para ve kur politikasının başlıkları ise ; a) 2022 ile birlikte Rezerv Opsiyon Mekanizması tamamen sonlandırılacak onun yerine yabancı para yükümlülüklerin maliyetini artıracak ve Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar devreye alınacak. b) TCMB likidite yönetiminde APİ teminat yapısında Tl cinsi varlıkların payını artırırken, swap miktarlarını kademeli şekilde azaltacak, DİBS teminat kullanımını artırıcı adımlar atılacak. c) TCMB, döviz kurlarının seviyesine ilişkin olarak herhangi bir hedefi gözetmemekte olup kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amacıyla herhangi bir döviz alım ya da satım işlemi yapmayacak. d) 2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edilecektir ifadesi kullanılmış Kısaca , faiz dışı araçların kullanımına ağırlık verilip Türk lirasını özendirme çabasının devam etmesinin altı çizilmiş. Bugünün gündeminde ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dış ticaret istatistikleri ile Hizmet Üretici Fiyat Endeksi verileri bulunmakta.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

SPK haftalık bültenine göre, kurul Nurol Yatırım Bankasının 2 milyar lira, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler’in 1 milyar 846 milyon lira, Turkcell Finansman’ın 500 milyon lira, Coca Cola İçecek’in 750 milyon dolar, VakıfBank’ın 5 milyar dolar, İş Bankasının 5 milyar dolar, Yapı ve Kredi Bankasının 5 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusuna onay verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm desteğinde dönüşüm kurları ve altın dönüşüm fiyatıyla ilgili yeni düzenleme yaptı. Daha önce saat 11:00’da belirlenen dönüşüm kuru için bundan böyle dövizin Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru geçerli olacak.-BloombergHT

Altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk Lirasına çevrilen hesaplarda sıfır stopaj uygulanacak.

İş Bankası, 6 bağlı ortaklığının hisseleri için 1 milyar TL büyüklükte geri alım programı başlattı. İş Bankası, Şişecam, TSKB ve Anadolu Hayat Emeklilik’in de dahil olduğu altı bağlı ortaklığı için hisse alım programı başlattı.KAP’a yapılan açıklamaya göre toplam 1 milyar lira azami büyüklük belirlenen hisse alım programı İş Finansal Kiralama, İş GYO ve İş Yatırım paylarını da kapsayacak.Hisse alımları piyasadan yapılacak, şirket bazında sınırlama yapılmayacak ve 2022 yılı sonuna kadar geçerli olacak.

Omikron varyantının hızlı yayılımı ülkelerde vaka sayılarının da rekor seviyelere çıkmasına neden oluyor. Varyantın etkisiyle ABD’de üst üste iki gün vaka sayılarında rekor kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında başta gerçekleşen yaklaşık 50 dakikalık telefon görüşmesinde Ukrayna olmak üzere iki ülke arasında son dönemde gerginliğe neden olan konular ele alındı.

Çin’de imalat sektörü aktivitesi, COVID-19 vakalarında artışa karşı alınan tedbirlere rağmen Aralık ayında hızlandı.

Çin Merkez Bankası, bu hafta açık piyasa operasyonları ile bankacılık sistemine son 2 ayın en yüksek likiditesini sağladı.

New York Times’ın haberine göre, ABD Gıda ve İlac İdaresi (FDA), Pfizer-BioNTech’in COVID-19 aşının hatırlatma dozunun 12-15 yaş arasında çocuklara da uygulanabilmesine pazartesi günü onay verecek.

OPEC ile Rusya öncülüğündeki müttefiklerinin oluşturdukları OPEC+’nın 4 Ocak’ta yapılacak toplantıda petrol üretimini ılımlı şekilde artırma politikalarına bağlı kalmaları bekleniyor.

Almanya, Britanya’dan gelenleri karantinaya alma ve negatif COVID-19 testi talep etme uygulamasına 4 Ocak’ta son verecek.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -