Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan alımlar öncülüğünde rekor seviyelerden kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan alımlarla rekor seviyelerden günü tamamladı. Özellikle küresel makroekonomik görünüme ilişkin iyimserlik ve şirket karlarındaki güçlü artışlar piyasalardaki olumlu seyirde etkili oldu. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,63 seviyesine yaklaşırken, VIX endeksi 16,60 seviyesine geriledi. S&P 500 endeksi %0,64 yükselişle 4.796,56 ile rekor seviyeden kapanırken, Dow Jones endeksi de %0,68 değer kazancıyla 36.585,06 ile zirve seviyeden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise Meta Platforms, Amazon ve Alphabet hisselerdeki alımlar öncülüğünde %1,20 yükselişle 15.832,80 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde, yeniden açılma temalı havacılık ve kruvaziyer sektörü hisselerinin beraberinde tahvil faizlerindeki yükselişin desteğinde bankacılık sektörü hisselerinin alımlara sahne oldu. Hisseler özelinde de, Tesla ve Apple hisseleri en çok yükselenler arasında başı çekti. Tesla beklentileri aşan 4Ç21 karlılığının beraberinde yılsonu tahminlerini aşmasının etkisiyle %13,5 yükseldi. Ayrıca Apple’ın piyasa değeri, şirket hisselerinin %2,5 değer kazancı sonrası, 3 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Çin özelindeki gelişmeler öncülüğünde karışık seyir hakim. Çin’in siber uzay düzenleyicisinin 1 milyondan fazla kullanıcı için veri içeren internet platformlarının 15 Şubat’tan itibaren denizaşırı ülke borsalarına kote olmadan önce bir güvenlik incelemesinden geçmesi gerektiğini açıklamasının ardından teknoloji sektörü hisselerinin realizasyonlara sahne olduğunu görüyoruz. Tencent ve Meituan hisselerinde düşüşler %2’ye yaklaşırken, Hang Seng teknoloji endeksi %1,34 değer kaybetti. Öte yandan, bu sabah Çin’de açıklanan Caixin imalat PMI Aralık ayı verisi ise aylık bazda 1 puan artışla 50,9 seviyesine yükselerek, piyasa beklentisini aştı. ABD vadeliler cephesinde ise, dün rekor seviyelerin görülmesinin ardından bu sabah ılımlı alıcılı seyir görülüyor. Bugün yurt dışında ABD’de ISM imalat PMI ve JOLTS açık iş pozisyonları verileri takip edilecek. ISM imalat PMI Aralık ayı verisinin aylık bazda 0,9 puan düşüşle 60,2 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Alt endeksler cephesinde ödenen fiyatlar endeksinin aylık bazda 3,1 puan düşüşle 79,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. İstihdam ve yeni siparişler endekslerine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere istihdam alt endeksi Kasım ayında aylık bazda 1,3 puan artışla 53,3 seviyesinde gerçekleşmişti. Yeni siparişler alt endeksi de 1,7 puan artışla 61,5 seviyesine yükselmişti. JOLTS Kasim ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı verisi 431K artışla 11,03 milyon seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi verilerine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu ve Aralik ayı FOMC toplantısının tutanakları takip edilecek. ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi Aralık ayı verisinin 360K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Öte yandan öncü olarak Aralık ayında aylık bazda 0,5 puan düşüşle 57,5 seviyesine gerileyen hizmet PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Öncü olarak Aralık ayında aylık bazda 2,6 puan düşüşle 53,3 seviyesine gerileyen verinin aynı seviyede teyit edilmesi tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -