Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Ocak ayı FOMC toplantısı öncesinde volatil seyir izleyerek ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Ocak ayı FOMC toplantısında Mart ayında faiz artırımına gidileceği yönünde mesaj verileceği yönündeki beklentilerle volatil seyir izleyerek satıcılı seyirle kapandı. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,77 seviyesinin altında dengelenirken, VIX endeksi 30 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürdü. Nasdaq endeksi %2,28 düşüşle 13.539,30 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %1,22 değer kaybıyla 4.356,45 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,19 düşüşle 34.297,73 seviyesinden kapandı. Sektörel cephede teknoloji sektörü hisseleri satışlara sahne olurken, bankacılık ve enerji sektörü hisselerinde alımların yoğunlaştığını izledik.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise, kritik Ocak ayı FOMC toplantısı öncesinde karışık seyir hakim. Şahin Fed beklentilerine ek olarak jeopolitik endişeler ve IMF’in küresel büyüme tahminlerinde yaptığı revizyonlar ışığında GOÜ ekonomilerine yönelik tahminlerini de aşağı yönlü revize etmesi piyasalardaki görünümde etkili oluyor. IMF, 2022 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini %4,9’dan 4,4’e düşürdü. Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen rapora göre, Çin ekonomisinin 2021’de yüzde 8,1 büyüdüğü tahmin edildi.Çin’de bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisi yüzde 5,6’dan 4,8’e ve 2023 yılı tahmini yüzde 5,3’ten 5,2’ye çekildi. Hindistan ekonomisinin ise bu yıla dair büyüme beklentisi yüzde 8,5’ten 9’a, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 6,6’dan 7,1’e çıkarıldı. Bu revizyonlarla yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik büyüme beklentisi, 2022 için yüzde 5,1’den 4,8’e düşürülürken, 2023 için yüzde 4,6’dan 4,7’ye çıkarıldı. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah alıcılı seyir görülüyor. Bugün yurt dışında ABD’de yeni konut satışları verisine ek olarak Ocak ayı FOMC toplantısı takip edilecek. Aralık ayı verisinin aylık bazda %2,2 puan artışla 760K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Ocak ayı FOMC toplantısında ise federal fonlama faizinde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak bilanço küçültülmesi konusunda adımlar atılabilir.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları ve Kansas City Fed imalat endeksi verilerine ek olarak 4Ç21 büyüme, kişisel tüketim ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları verileri takip edilecek. 22 Ocak ile sona eren haftaya ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 265K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Dayanıklı mal siparişleri Aralık ayı öncü verisinin de manşet bazda aylık olarak %0,6 düşüş kaydedeceği, çekirdek bazda da %0,4 artış göstereceği öngörülüyor. Bekleyen konut satışları Aralık ayı verisinin aylık bazda 0,8% düşüş kaydetmesi bekleniyor. Kansas Fed imalat endeksi Ocak ayı verisinin de aylık bazda 3 puan düşüşle 21 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. 4Ç21 verileri cephesinde de büyüme verisinin yıllıklandırılmış çeyreksel bazda %5,3 seviyesinde gerçekleşeceği, kişisel tüketim harcamalarının yıllık bazda %3,2 artış göstereceği tahmin ediliyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamalarının da %4,9 yükseliş kaydetmesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Çin’de sanayi sektörü karlılığı verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Kasım ayı verisi yıllık bazda %9 artış kaydetmişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -