Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentileri aşan 4Ç21 finansallarının yarattığı iyimserliğin desteğinde alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan 4Ç21 finansallarını yarattığı iyimserliğin parasal sıkılaşma sürecine ilişkin endişelere baskın gelmesi sonucunda alıcılı seyir izledi. Döngüsel ve küçük ölçekli sektör hisselerinde yoğunlaşan alımların da büyüme görünümüne yönelik olumlu beklentileri yansıtarak piyasalardaki görünümde etkili olan bir diğer unsur olduğunu belirtmek isteriz. Bilançolar cephesinde dün Pfizer, Amgen, Harley-Davidson, Chegg, DuPont ve Centeneall güçlü sonuçlar açıkladı. Özellikle Pfizer’in geçen yılın son çeyreğinde elde ettiği gelir yıllık bazda %105 artarak 23,8 milyar dolara yükseldi. Şirketin gelirleri 2021 genelinde de bir önceki yıla kıyasla neredeyse iki katına çıkarak 81,3 milyar dolara ulaştı. Şirketin bu yılki gelir beklentisinin 98 milyar dolar ile 102 milyar dolar arasında olduğu belirtilirken, Pfizer’ın BioNTech ile geliştirdiği Kovid-19 aşısı ile hapından toplam 54 milyar dolarlık gelir elde etmeyi beklediği kaydedildi. Açıklamada, Kovid-19 aşısından bu yıl 32 milyar dolar ve Kovid-19 hastaları için geliştirilen “Paxlovid” antiviral ilacından 22 milyar dolarlık gelir sağlanmasının öngörüldüğü bildirildi. Dün itibarıyla S&P 500 şirketlerinin %60’ı 4Ç21 finansallarını açıkladı. Bu şirketlerin %77’sinin net karı piyasa beklentisini aştı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,96 seviyesine, Almanya 10 yıllıkları da %0,27 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 21,44 seviyesine geriledi. Nasdaq endeksi %1,28 artışla 14.194,50 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,84 değer kazancıyla 4.521,54 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi %1,06 yükselişle 35.462,78 seviyesinden kapandı. Bu sabah GOÜ piyasalarında da Hang Seng endeksinde öne çıkan yükselişlerle alıcılı seyir görülüyor. Özellikle dün yaşanan realizasyonların ardından bu sabah teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan tepki alımlarının piyasalardaki görünümde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Alibaba ve Netease hisselerinde yükselişler %5’i aşarken, Tencent hissesi %2 yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da Hang Seng endeksinde öne çıkan yükselişlerle alıcılı seyir görülüyor. Özellikle dün yaşanan realizasyonların ardından bu sabah teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan tepki alımlarının piyasalardaki görünümde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Alibaba ve Netease hisselerinde yükselişler %5’i aşarken, Tencent hissesi %2 yükseldi. ABD vadeliler cephesinde de alıcılı seyir devam ediyor. Bugün yurt dışında ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Ancak Fed üyesi Mester’ın konuşması takibimizde olacak.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bütçe dengesi verileri izlenecek. Ocak ayı TÜFE verisine ilişkin beklentiler verinin aylık ve yıllık bazda manşet olarak sırasıyla %0,4 ve %7,3 artışlar kaydedeceği yönünde oluştu. Çekirdek verinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,5 ve %5,9 artış göstereceği öngörülüyor. Böylece, fiyat baskılarının 1982’den bu yana zirvede kalacağının tahmin edildiği çıkarımı yapılabilir. 5 Şubat ile sona eren haftaya ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin de 230K seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Bütçe dengesi Ocak ayı verisinin de 20 milyar dolar fazla olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -