Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Rusya-Ukrayna görüşmesinden savaşın durdurulmasına yönelik somut ilerleme çıkmamasıyla risk iştahı tekrar negatife döndü.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna görüşmesinden savaşın durdurulmasına yönelik somut ilerleme çıkmamasıyla risk iştahı tekrar negatife döndü. ABD’de tahminlere paralel açıklanan enflasyon verisinin ardından konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, verilerin imkan sağlaması durumunda tahvil geri alım programını beklenenden daha hızlı bir şekilde sonlandırabileceği yorumu ile birlikte güne satıcılı başlayan Avrupa endekslerindeki kayıpları hızlandırdı. ABD’de endekslerinde de dün kayıplar görülürken Dow Jones %0,34, S&P 500 %0,43 ve Nasdaq endeksi %0,95 orannda değer kaybetti. Avrupa’da satış baskısı ise daha kuvvetli oldu. DAX, Euro Stoxx 50 ve Fransa CAC 40 endeksleri günü %3 civarında ekside tamamladı. ABD Hazine tahvilleri getiri eğrisinin tamamında pozitif seyretti. 10 yıllık tahvil getirisi artarak tekrar %1,97 seviyesine yükseldi. ECB’nin beklenenden daha şahin açıklamalar yaparak varlık alım programını daha hızlı sonlandıracağı açıklanmasıyla Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi de yükselerek %0,275 seviyesinden günü kapattı. Dolar endeksi güne 98.14 seviyesinden başladı ve yaklaşık %0,57 değer kazanarak ile 98,52 seviyesinden günü noktaladı. Güne 1,1076 seviyesinden başlayan EURUSD paritesi, ECB açıklamalarıyla 1,11’in üzerine yükselse de ilerleyen saatlerde tekrar 1,10 seviyesinin altına geriledi. Güne 1.991 USD seviyesinden başlayan ons altın gün içinde 2000 USD direncini kırsa da bu seviyelerde tutunamadı. Brent petrol dün gün içinde 118 USD’yi görse de bu sabah 109 USD seviyesine kadar geriledi. VIX endeksi 30,4 seviyesinde bulunuyor. Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası’nın hisse senedi işlemlerinin bugün de açılmayacağını duyurdu.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı seyir öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde de negatif seyir görülüyor. Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler bugün yine en önemli gündem maddesi olacak. Bugün İngiltere’de sanayi üretimi, Almanya’da Şubat ayı nihai enflasyon verisi, ABD’de ise Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Haftaya Salı günü Çin’de sanayi üretimi, İngiltere’de işgücü verileri, Almanya’da ZEW Ekonomik Hissiyat Endeksi ve ABD’de ÜFE verisi; Çarşamba günü ABD’de perakende satışlar ve FED FOMC faiz kararı, Perşembe günü Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, Cuma günü ise Japonya ve Rusya Merkez Bankalarının faiz kararları takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -