Gündem

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler hisse senedi piyasalarına negatif etki etti. Avrupa endekslerinde karışık seyir hakimdi. Almanya DAX Endeks %0,45 değer kaybıyla 13.964 seviyesinde noktaladı. FTSE 100 endeksi %0,63 yükselişle 7464.80 seviyesinde sonlandırırken, CAC40 endeksi %0,23 düşüşle 6347.77 seviyesinde kapanış yaptı. ABD hisse senedi piyasaları dün yön bulmakta zorlandı. S&P 500 endeksi %0,39 değer kaybıyla seansı 4008 seviyesinde sonlandırdı. Dow Jones %0,08’lik sınırlı artışla 32.223 seviyesinden kapanırken, Nasdaq ise %1,2 oranında yükselişle 11.662 seviyesinden günü tamamladı. ABD tahvil faizleri, küresel büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizeler ve resesyon beklentilerinin tekrar öne çıkması ile yükselişine ara verdi. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin geçen haftaki %3,20 seviyesi zirvesinden aşağı geldiği takip edilirken, kapanışı %2,91 seviyesinden gerçekleşti. Şahinleşen FED etkisiyle son zamanlarda oldukça güçlenen dolar endeksi dün hafif geriledi ve günü 104,20 seviyesinde tamamladı. EURUSD paritesi ise hafif değer kazandı; parite bu sabah 1,0437 seviyesinde. Çin’in finans merkezi Şanghay’da vaka sayılarında görülen seyir sonrası kısıtlamaların gevşetileceğine yönelik beklentiler petrolde fiyatlar dört günlük yükselişin ardından istikrarlı bir seyir kazanmasına yol açtı. ABD ham petrolü 113,5 dolar, Brent petrol ise 113,9 dolardan işlem görüyor. Şanghay’da karantina dışındaki alanlarda yine sıfır vaka görüldü. Şehirde normalleşmeye 1 Haziran’da geçilmesi planlanıyor. Kripto para piyasasında sabitkoin endişesi sürüyor. Terra’nın çöküşünün ardından bir başka sabitkoin DEI de 1 dolarlık çıpasını kaybetti. Kripto varlık piyasasının en popüler sabitkoini Tether’de ise hacim kaybı dikkat çekti. Bitcoin ise bu sabah 30.300 USD seviyesinde. VIX endeksi ise bu sabah 27,47 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında alım ağırlıklı bir görünüm izleniyor. ABD vadelilerinde de pozitif bir seyir var. Bugün Euro Bölgesi için ilk çeyrek öncü GSYH tahminleri açıklanacak. Ayrıca ABD’de piyasaların yakından takip ettiği önemli bir veri olan perakende satışlar Nisan ayı rakamları yayımlanacak. Mart ayında perakende satışlar %0,5 artarken, çekirdek kabul edilen otomobil hariç perakende satış artışı %1,1 olmuştu. ABD’de günün diğer önemli verisi Nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri olacak. Ayrıca ECB Başkanı Lagarde, TSİ 20:00’de Soroptimist International tarafından düzenlenen etkinlikte konuşma yapacak. Fed Başkanı Powell ise TSİ 21:00’de Wall Street Journal Her Şeyin Geleceği etkinliğine katılacak.

Gelecek gündemde neler var? Çarşamba günü piyasaların yakından takip edeceği veri Japonya’dan gelecek; ilk çeyrek döneme ilişkin öncü GSYH verileri yayımlanacak. Ülkede 2021 yılı son çeyrek dönemde GSYH bir önceki döneme göre %1,1, geçen yıl aynı döneme göre %4,6 büyüme göstermişti. Aynı gün İngiltere’nin Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. İngiltere’de Mart ayında tüketici fiyatları aylık %1,1 artarken, yıllık artış %7,0 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Beklenti Nisan ayında %7,0’lik yıllık enflasyonda artışın devam etmesi ve enflasyonun %9,1’e yükselmesi yönünde. Perşembe günü yurt içinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Yurt dışında ise ABD’de ikinci el konut satışları ve Conference Board öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Cuma günü ise Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı ile İngiltere’den Nisan ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -