Gündem

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalar son haftalarda yaşadığı sert satışların ardından tepki yükselişi ile yeni haftaya başladı. Pozitif başlayan günde, ekonomik veri takviminde Avrupa tarafında Almanya’dan gelen IFO cari durum ve beklenti anketleri piyasaların odağında yer aldı. IFO tarafından açıklanan verilerde, iş iklimi endeksi 91,4 beklentisini aşarak 93, beklenti endeksi de de 86,5 seviyesindeki beklentilerin üzerinde 86,9 olarak açıklandı. Verilerle birlikte Avrupa’ya dair stagflasyon beklentileri bir miktar dağıldı ve ECB’nin faiz artışları konusunda elinin rahatlayabileceği beklentisi hakim oldu. ABD’nin Donald Trump zamanında Çin’e karşı yürürlüğe koyulan bazı gümrük vergilerini indirebileceği yönündeki söylentiler de piyasa fiyatlamalarında etkili oldu. Böylece, ABD tarafında dün pozitif bir seyir görüldü ve endeksler haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Dow Jones endeksi günü 31.880 seviyesinden %1,98 yükseliş ile kapatırken S&P 500 endeksi de 3973 seviyesine yükseldiği günde %1,86 artış gösterdi. Yükselişlerin bu sefer diğer endekslere göre daha sınırlı olduğu Nasdaq tarafında da %1,59 yükseliş görüldü ve endeks 11.535 seviyesinden kapanmış oldu. Haftanın ilk işlem gününde küresel tahvil piyasaları satıcıların ağırlıkta olduğu bir günü geride bıraktı. ABD 10 yıllık getirileri 8 puan yükselişle günü %2,86 seviyesinde sonlandırırken, Avrupa tahvilleri de günü satışlarla tamamladı. Dolar endeksi dün düşüş trendinde seyretti ve 102,1 seviyesine kadar geriledi. DXY bu sabah 102,2 seviyesinde bulunuyor. ECB Başkanı Lagarde’ın faiz artırımı ile ilgili açıklamalarının ardından Euro değer kazanırken haftanın ilk işlem gününde EUR/USD paritesi 1,0690 seviyesine yükseldi. Parite bu sabah 1,0665 seviyesinde. Doğalgaz ödemelerinin Ruble ile devam etmesi ve AB’den petrol ambargosu kararının çıkmaması Ruble’yi destekledi. Dolar/Ruble paritesi dün 57,10’a kadar geriledi ve son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Petrol piyasasında yatırımcıların ABD’de sıkılaşan akaryakıt piyasasına ilişkin değerlendirmeleri haftanın ilk fiyatlamalarının yukarı yönlü olmasına yol açtı. Bu sabah ise hafif gerilemeyle ABD ham petrolü 109,6 dolar, Brent petrol ise 112,7 dolardan işlem görüyor. Bitcoin 30 bin doların altına gerilerken VIX endeksi ise 29,27 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Çin’de salgın önlemlerine ilişkin haber akışı ve büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesiyle bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir görünüm izleniyor. ABD vadelilerinde de negatif bir seyir var. Bugün bir çok ülkede Mayıs ayı öncü PMI verileri açıklanacak. Öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Avrupa rakamları Fransa ile başlayacak; Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD ile devam edecek. ABD’de ayrıca Richmond Fed imalat endeksi, 2 yıllık tahvil ihalesi ve API petrol stokları verileri de bulunuyor. Bugün, Powell’ın TSİ 19:20’de Davos Ekonomi Zirvesi’nde yapacağı konuşma da piyasalar tarafından takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Çarşamba sabah saatlerinde Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), yılın üçüncü faiz kararı için toplanacak. RBNZ, 13 Nisan’da politika faizini 50 baz artışla %1,50’ye yükseltmiş, bu artış son 22 yılın en yüksek faiz artışı olarak kaydedilmişti. Bu toplantıda da 50 bp faiz artışı bekleniyor. Çarşamba günü ayrıca, ABD’de dayanıklı mal siparişleri verisi yayımlanacak. Önceki ay final rakamlarla dayanıklı mal siparişlerinin %1,1 arttığı açıklanmıştı. Nisan ayında ise verinin %0,6 artması bekleniyor. ABD’de akşam saatlerinde FOMC toplantı tutanakları da piyasalar tarafından takip edilecek. Perşembe günü ABD’de 2022 ilk çeyrek döneme ilişkin GSYH ikinci okuma verisi açıklanacak. İlk açıklanan veride GSYH’nin %1,4 düşüş gösterdiği açıklanmıştı. Cuma günü ise ABD’de ilk veri kişisel gelir ve harcamalar rakamları olacak. Mart ayında kişisel gelirler %0,5 artarken, kişisel tüketim harcamalarında artış %1,1 olmuştu. Ekonomistler verilerin, yüksek enflasyona rağmen geçen ay harcamaların güçlü olmaya devam ettiğini göstermesini bekliyor. Açıklanacak PCE enflasyonunda beklenti ise yıllık bazda gerileme görülmesi yönünde oluşuyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -