Gündem

Rusya’nın kararı sonrası piyasalar geriledi

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
10:00 TRY Kapasite Kullanım Oranı (Şub )   77,60%
10:00 TRY İmalat Güveni (Şub )   109,5
12:00 EUR Almanya Ifo İş İklimi Endeksi (Şub ) 96,5 95,7
17:45 USD İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Şub ) 56 55,5
17:45 USD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Şub ) 53 51,2
18:00 USD Conference Board (CB) Tüketici Güveni (Şub ) 110 113,8

 

“GERİDE KALANLAR”

“Rusya’nın kararı sonrası piyasalar geriledi”

Rusya’nın Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdığını açıklamasıyla birlikte tüm gözler bölgeye çevrildi. Rusya kendini bağımsız Cumhuriyetler olarak tanımlayan iki bölgeyle dostluk anlaşması da imzaladığını açıkladı.

Putin’in kararı güvenlik konseyiyle yaptığı toplantı sonrasında açıklandı. Batı’nın tepkisi ise pek tatmin edici değildi. ABD, bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgeleriyle ticari ilişkilerin yasaklanmasa karar verirken, Avrupa Birliği ve NATO’dan kınama geldi. Avrupa Birliği yaptırımlar geleceğini açıkladı.

Dün Avrupa borsalarının etkili satışlarla kapanması ardından bugün benzer eğilim Asya borsalarında devam etti. Japonya’da 2%’nin üzerinde kayıplar görülürken, Hong Kong’da düşüş 3%’e yaklaştı. ABD endeks vadelilerinde daha sığ da olsa düşüşler izlendi.

Güvenli varlık arayışı ile birlikte altın ve gümüş fiyatında yukarı yönlü hareketler izlendi. Petrol fiyatları ise bölgedeki gerilimin arzı etkileyebileceği korkusuyla son bir haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı. ABD 10 yıllık tahvil faizi etkili bir gerilemeyle 1,856% bölgesine ulaştı.

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Gözler Ukrayna’da”

Rusya bundan 8 sene önce o zamanlar yine benzer şekilde ayrılıkçı olarak adlandırılan Kırım’da düzenlenen bir bağımsızlık referandumunu tanımasıyla birlikte gerilimi artırmıştı. Ani şekilde başlayan çatışmalar sonrasında Kırım Rusya tarafından işgal edildi.

Batı’nın o zamanki cevabı yine yaptırımlar oldu. ABD’nin zayıf olarak eleştirilen tepkisi sonrasında Rusya’nın aynı cesareti bulup bulmayacağını zaman gösterecek.

Öte yandan Ukrayna’da 2014 yılında gerçekleşen iç olaylar, Rusya tarafından hep Batı’nın desteklediği bir gelişme olarak görülürken, ülkenin NATO’nun arka bahçesi olarak kullanılmaya çalışılması da uzun süredir gerilimi tırmandırmıştı.

Rusya’nın bölgeyi tanıması ardından nasıl bir adım atacağı önümüzdeki süreçte takip edilecek.

“ABD veri akışı”

ABD’de bugün imalat ve hizmet sektörüne ilişkin PMI rakamları ile Conference Board’un yayımlayacağı güven endeksi verisi takip edilecek. Ülkede Şubat ayı ayında gerek hizmet, gerekse imalat aktivitesinin bir önceki aya göre daha hızlı genişlemesi bekleniyor. Tüketici güveninin ise Şubat ayında 113,8 puandan gerilemesi öngörülüyor.

“Bilanço sezonu sürüyor”

Son günlerde açıklanan Apple, Meta Platforms (Facebook) ve Amazon bilançoları içinde bulunduğumuz dönemde şirket gelişmelerinin tüm endekslere ne kadar etki edebileceğini gösterdi. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -