Gündem

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Kritik fiyat verisi öncesi yükselen şahin söylemlerin tahvil faizleri üzerindeki yansımaları nedeniyle genel olarak satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, kritik TÜFE verisi öncesinde, Fed üyelerinden yükselen şahin söylemlerle tahvil faizleri cephesinde devam eden yükseliş sonucu genel olarak satıcılı seyir izledi. Özellikle dün Richmond Fed Başkanı Barkin’in, Fed’in Aralık ayı toplantısında takındığı daha şahin duruşa destek verdiği ve Mart ayında bir faiz artırımına gidilmesinin akla yatkın olduğu yönündeki söylemleri, Fed’de faiz artırım beklentisinin 4’e yükselmesi ile beraber piyasalardaki görünümde etkili oldu. Bu çerçevede dün gün içinde %1,80 seviyesini aşan ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,76 seviyesi üzerinde dengelenirken, VIX endeksi 19,40 seviyesine yükseldi. Dow Jones endeksi %0,45 düşüşle 36.068,87 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,14’lük değer kaybı ile 4.670,29 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi %0,05’lik ılımlı artışla 14.942,80 seviyesinden kapandı. Bu arada bu hafta ABD’de bilanço sezonu başlıyor. Factset tahminlerine göre S&P 500 şirketlerinin karlılığı yılın son çeyreğinde yıllık bazda %21,7 artış kaydetmesi bekleniyor.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da, Fed’in beklenenden hızlı sıkılaştırmacı patikada faiz artırımlarına geçiş yapabileceği yönündeki endişelerle satıcılı seyir görülüyor. Ancak Hang Seng endeksinin pozitif ayrıştığını belirtmek isteriz. Piyasada Fed’in Mart ayında faiz artırımına geçiş olasılığı %76 seviyesinde hesaplanıyor. Ayrıca salgına dair endişelerde piyasalardaki görünümde rol oynuyor. Çin ana karasında Omicron varyantını taşıyan yerel kaynaklı ilk yeni Kovid-19 vakalarının görüldüğü Tiencın şehrinde kısmi karantina tedbirleri uygulanmasına karar verildi. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah yatay karışık seyir hakim. Bugün yurt dışında ABD’de NFIB Küçük İşletme İyimserliği verisi takip edilecek. Aralık ayı verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla 98,7 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de TÜFE ve bütçe dengesi verisine ek olarak Fed tarafından açıklanan Bej Kitap verisi takip edilecek. Aralık ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %7 ve %5,4 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Bütçe dengesi verisinin de 2,5 milyar dolar açık olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi verisi izlenecek. Kasım ayı verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %1,4 artışlar göstermesi bekleniyor. Asya cephesinde, TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Aralık ayı verilerinin yıllık bazda sırasıyla %1,7 ve %11,3 artışlar kaydetmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -