Gündem

Manisa’da içme suyu rezervleri geleceğe hazırlanıyor

MANİSA (İGFA) – Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, il merkezindeki su kapasitesini artırmak için başladığı sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay da, Ilıca ve Gürle’de devam eden çalışmaları ziyaret ederek, bilgi aldı. Aslay’a, Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı Kemal Anaç, Yatırım ve İnşaat Daire Başkanı Hilmi Serkan Emir, İçme Suyu Dairesi Başkanlığı Şube Müdürleri İlker Kılıç, Recep Günay ve Kerim Ali Oruç Orhan, teknik personel ve yüklenici firma sorumluları eşlik etti. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan kuraklık tehlikesine karşı sondaj çalışmalarını sürdüren MASKİ, Ilıca ve yakın havzası ile Gürle’de yeni sondaj kuyuları açıyor.

Ayrıca, Ilıca İçme Suyu Üretim Tesisinden, Akpınar İçme Suyu Dağıtım Tesisine giden 1,5 kilometrelik terfi hattı da çelik borularla yenileniyor. Sondajların bağlantıları ekonomik ömrünü tamamlayan hattın yerine döşenen yeni hatta bağlanarak su kayıplarının da önüne geçilecek.

MASKİ Genel Müdürlüğü, Ilıca İçme Suyu Üretim Tesisine 8 adet içme suyu sondajı açarken, çalışmaların tamamlandığı sondajlarda yüksek verime sahip suya ulaşıldığı ifade edildi. Bölgede sondaj çalışmalarının devam edeceği belirtildi. Ilıca’da mevcut sondajlar 80-90 metrelerde iken yeni sondajlarda suyun 250 metrelerden alındığı ifade edildi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle havzaların üst akiferlerindeki su veriminin azalması dolayısıyla Manisa merkezdeki sondajlarda da artık daha derinlere inildi.

YENİ HAVZALAR DA KAZANDIRILIYOR

Gelecek yılları hesaba katarak bölgeye yakın noktalarda yeni havzalar belirlenerek yeni sondajlar da açılıyor.

Bu kapsamda, Ilıca’daki tesisin tam karşı lokasyonuna da yeni bir sondaj kuyusu açılırken 2‘inci sondajdaki çalışmalara da kısa bir süre içerisinde başlanacağı ifade edildi. Açılan yeni sondajın analizinin yapılması için numune de alındı. Sondaj hamlesine devam eden MASKİ, Akpınar’da da 1 adet sondaj kuyusu açarken, Yarıkkaya’da da yeni bir sondaj kuyusu açılması için çalışmalara başlandı.

Yunusemre ilçesinin içme suyu kapasitesini artırmak için Gürle’de de sondaj çalışmalarını sürdüren MASKİ, geçen yıl açtığı sondaja ilave olarak bu yıl açmaya başladığı
3 sondajın 2’sinde çalışmalarını tamamladı. 3’üncü sondajda çalışmalar devam ederken, Çapaçarık’ta 2 adet, Kayapınar’da 1 adet yeni sondajın daha açılacağı ifade edildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -