Gündem

Piyasaların yönü

BIST100… Geçen hafta endeks yönünü pozitif olarak sürdürdü. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileride yukarı yönlü olmaktadır. Savaş sebebi ile belirli yağ gibi tüketim maddelerinde arz sıkıntısı görüldü ancak Rusya ile temaslar sayesinde bu arz sıkıntıları geçen haftalarda halledildi. Bugün gözler veri tarafında yabancı turist sayıları ve merkezi borç stokunda olacaktır.

 

 

USDTRY… Güne 14.82 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı gölgesinde geçen haftayı yukarı yönlü seyir ile tamamlamıştır. ABD enflasyonunun 40 yılın zirvesini görmesi FED tarafındaki faiz artırım baskılarını artırdı ve FED 3 yıl sonra tekrardan faizleri 25 baz puan yükseltti. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. En yüksek ithalat kalemleri içinde olan Buğday’ın uluslararası fiyatlarının jeopolitik risk sebepleri ile yükselmesi ve tüketici ürünleri bazında arz sıkıntıları bu baskıyı daha da yukarı yönlü artırmaktadır. TCMB geçen hafta açıkladığı faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmedi.

 

 

EURTRY… Türk Lirası, savaş ve enflasyonist baskıların gölgesinde parite hafif pozitif hareket etmektedir. Sabah saatlerinde parite 16.37 TL seviyelerinde seyretmektedir.

 

 

EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da pandemi endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. Rusya’nın Ukrayna girmesi üzerine ABD+AB’nin Rusya’ya çeşitli yaptırımları oldu. Geçen hafta Rusya’nın saldırılarına devam etmesi üzerine ABD+AB tarafında daha ağır yaptırımların yapılmasına karar verildi ve hayata geçirildi. Bazı AB ülkelerinden ise Ukrayna’ya silah ve mühimmat yapmaya başladı ve en son gündem maddesi Rus petrolüne ithalatın ABD ve İngilitere tarafından yasaklanması olarak değerlendirilmektedir ancak gözler Ukrayna-Rusya müzakerelerinde olmaya devam etmektedir. Euro bölgesi TÜFE beklentisi beklentileri paralel olarak %5,9 olarak açıklandı.

 

 

XAUUSD… Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik gerilim altını yukarı taşımaya devam etmektedir. Buna Rusya’nın girişi ile ABD+AB tarafından ek yaptırımlar konusunda anlaşıldı ve hayata geçirilmesi eklendi. Global ekonominin toparlanamama riski artarken jeopolitik riskler desteği ile altını güçlendirmektedir. FED faiz artırımı ile aşağı yönlü baskılar ve ateşkes görüşmeleri altını aşağı yönlü baskılamaktadır.

 

 

GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 917 TL seviyelerini görmektedir.

 

 

BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir ve buna ABD+AB ülkelerinin Rus petrolünün ithal edilmesine ilişkin yasağında eklenmesi beklenmektedir. OPEC tarafından geçen haftalarda üretim artışı ve arz sorunlarını giderici açıklamalar Brent tarafında görülen ralliyi frenledi ve aşağı yönlü baskı arttırmıştı.

 

 

S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı son 40 yılın en yüksek enflasyonunu görmesi risk unsuru olarak önemini korumaktadır. En son Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi diğer global endeksler ile beraber endeksi aşağı yönlü hareketini güçlendirmeye devam etmektedir. Ayrıca Biden Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni savunma yardımı yapacağını açıkladı.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -