Gündem

Tedirginlik baki

Enflasyon ve artan faiz oranları konusunda tedirgin olan yatırımcıların satışları global piyasalarda devam ediyor. Görünen kılavuz “Enflasyon oranının yavaşlamaya başlamasını sağlayana kadar, oynaklığının artacağı ki bu da , yaz aylarının çoğunda devam edecek.” S&P 500, yatırımcıların güçlü enflasyona, Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan jeopolitik belirsizliğe ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım oranlarıyla sıkılaşan finansal koşullara uyum sağlamasıyla 3 Ocak’taki rekor kapanışından yaklaşık %18 düştü.. Ocak rekorunun %20 veya daha fazla altında bir kapanış, S&P 500’ün bu zirveye ulaştığından beri bir ayı piyasasında olduğunu doğrulayacak. S&P tüketici ürünleri endeksi (.SPLRCS) , perakende firmalarının artan fiyatların ABD’li tüketicilerin satın alma gücüne zarar vermesiyle karşı karşıya kalmasıyla Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine %2 yaklaşırken, geçen ay 849 seviyesinden olan endeks şimdi 740’da. Perşembe günkü global piyasalardaki karışık performans, önceki gün S&P 500’de %4’ün üzerinde bir düşüşün ardından ki bu Haziran 2020’den bu yana en yüksek günlük kaybıydı ardından oldu. CBOE oynaklık endeksi (.VIX)’de , seansın başında 12 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra geri çekildi ve 29.5 puana düştü. Japonya’da Nisan ayında çekirdek tüketici enflasyonu yedi yıl içinde ilk kez merkez bankasının %2’lik hedefini aştı ve %2,1 oldu. Ancak bu güçlü iç talepden değil, yalnızca artan ithalat maliyetleri sayesinde oldu. Genel duruma bakarsak , bu, enflasyonun şirketler ve hane halkları üzerinde bir yük olduğu anlamına geliyor ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ultra gevşek para politikasını sürdüreceği yönündeki beklentileri arttırıyor. Ücretler yükselirse, hane halkları daha yüksek reel gelirler bekleyebilir ama artmıyor, bu nedenle haneler olumsuz etkileniyor. (Japonyada ücretler, 1990’lardan bu yana yaşam maliyetine göre neredeyse hiç değişmedi ve en acil sorunlardan biri olmaya devam ederek, hane halkının harcamaktan ziyade tasarruf etme eğilimini körükledi.)

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Çin, mortgage için gösterge referans faiz oranını bugün beklenmedik bir şekilde düşürdü. Çin MB, her ay gözden geçirdiği 5 yıl vadeli kredi ana faiz oranını (LPR) 15 baz puan düşürerek yüzde 4,45’e çekti. Bu, 2019’dan bu yana yapılan en büyük faiz indirimi ve bu yıl yaptığı ikinci mortgage faiz indirimi oldu.

Banka, 1 yıl vadeli LPR oranını ise yüzde 3,70’te tuttu. LPR, önde gelen 18 banka tarafından belirlenen bir kredi referans faiz oranı ve belirlenen oran Çin MB tarafından hazırlanıyor. 5 yıl vadeli LPR mortgage fiyatlandırması için kullanılıyor.

Japonya’da tüketici fiyatları Nisan ayında son 7 yılın en büyük artışını yaşadı. . Nisan ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,4 yükseldi. Nisan ayında taze gıda hariç tutularak hesaplanan çekirdek TÜFE’de artış, BOJ’un yüzde 2 hedefinin üzerine çıkarak yüzde 2,1 oldu. Çekirdek TÜFE Mart 2015’ten bu yana ilk kez bu kadar güçlü bir artış gösterdi

Garanti Bankası, fiili dolaşım oranının BBVA’nın satın almasıyla yüzde 15’in altına gerilemesinin ardından MSCI Global Standard Endeksi’nden çıkarıldı.

ABD Kongresi, Ukrayna’ya bugüne kadarki en büyük yardım paketini onayladı. Askeri, ekonomik ve insani yardım içeren 40 milyar dolarlık yardım paketi, 10 Mayıs’ta Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının ardından Senato’da yapılan oylama ile 86’ya karşı 11 oyla onay aldı. Yardım paketi, şimdi ABD Başkanı Joe Biden’ın imzalaması için Beyaz Saray’a gönderilecek

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), A1 Portföy Yönetimi AŞ’nin iki fonunun kuruluşuna izin verdi. SPK haftalık bülteninde yer alan karara göre, A1 Portföy Yönetimi AŞ Pardus Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve A1 Portföy Yönetimi AŞ Pardus Vizyon Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kuruluşlarına izin verilmesi taleplerinin olumlu karşılanmasına karar verildi.

SELGD- 2022 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 216.858 TL (Önceki 81.796 TL )

GUBRF- 2022 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 575.746.802 TL (Önceki 123.229.701 TL )

Rusya Merkez Bankası, dolar ve euro hariç vatandaşlara yönelik tüm nakit döviz satışlarını serbest bıraktı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yaptırımlar kapsamında, üç hava yolu şirketi Aeroflot, Ural Airlines ve Rossiya Airlines’ın, 50 milyon sterlin değerindeki kullanılmayan slot haklarını İngiltere’deki hiçbir havalimanında satamayacağı bildirildi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -